dimarts, 24 d’abril del 2007

Un llibre i una rosa




Amb el pas dels anys la llegenda del drac, el cavaller i la princesa, que s’explica als més menuts de les cases, ha derivat en una festa típica celebrada arreu de Catalunya. Aquesta celebració coincideix amb el dia del llibre que commemora la mort de Miguel de Cervantes, considerada la màxima figura de la literatura espanyola.

Cada 23 d’abril els pobles i ciutats de Catalunya exposen llibres i roses als seus carrers. La tradició diu que el noi ha de regalar una rosa a la noia i ella ha d’obsequiar-lo amb un llibre. Per no caure en un debat sexista, algunes parelles opten per regalar ambdues coses o senzillament el que saben que més il·lusionarà a l'altre.
A la capital catalana, el fervor de la festivitat es veu especialment al Passeig de Gràcia, Les Rambles o la plaça de Sant Jaume. Sobre aquest taló de fons tenen lloc diverses activitats culturals relacionades amb el món de la literatura, la música i l’espectacle.
La jornada d’ahir va estar marcada per un flux constant de persones, que amb prou feines podia moure’s amb llibertat per observar les tendències literàries de l’any. La plaça de Catalunya va congregar molts mitjans de comunicació com ara TV3, RNE o Catalunya Ràdio que van oferir als visitants la oportunitat d’escoltar en directe alguns artistes del moment. Pels que fugien de les tendències de moda, el bell mig de la plaça oferia els ritmes d’un grup musical hindú. Es mesclaven dues cultures molt diferents.
A Les Rambles hi predominava l’activitat literària i la venda de roses. Davant de les parades de llibres es podien contemplar diferents comportaments. Hi havia gent que mirava amb molta atenció la portada i contraportada dels llibres, en descobria el tacte i fins i la seva olor...cadascú, a la seva manera, volia trobar algun llibre per endur-se a casa o si més no per conèixer i tenir present. “ Hi ha persones que llegeixen tot l’any i tenen molt clar el llibre que busquen, si més no l’autor. Aquestes persones s’han informat i, per tant, tenen un criteri alhora d’escollir. Però també n’hi ha d’altres que es deixen influir per les novetats mediàtiques” assegura en Josep de la llibreria BCN Books. La majoria dels llibreters van coincidir quan se’ls va preguntar pel llibre que més els demanava la gent. Tots deien “El pont dels jueus”. En moltes parades aquest llibre se’ls va esgotar en qüestió de poques hores.
En principi el sol va ser ben rebut per a tothom. “Aquest any el temps ens ha beneficiat molt. Quan plou treballem molt menys” vaig sentir que deia un llibreter. Tanmateix, la xafogor del dia sumada a la gran quantitat de persones que passejaven pels punts principals on es concentrava la major part de l’activitat impedia a molts gaudir de la jornada amb distensió i tranquil·litat.
En Josep de BCN Books lamenta la poca cultura literària del nostre país “És una pena que hi hagi tantes persones que només el dia de Sant Jordi descobreixin el món dels llibres” afirma. Al mateix temps, i com tants d’altres, reconeix la oportunitat que té el gremi per obtenir més beneficis que qualsevol altre dia de l’any.
El fet que la festa caigués en dilluns va ser un factor important a tenir en compte vers el volum de vendes. Antoni Segura de la llibreria Plaça subratlla la quantitat d’infants que durant tot el matí van recórrer Les Rambles remenant les muntanyes de llibres que s’aplegaven damunt els taulells preparats per a l’ocasió. “Els infants es fixen sobretot en la portada i el tacte dels llibres” diu mentre respon a les preguntes que li va fent la gent.
Es van poder veure la majoria de partits polítics que es presenten per a l’alcaldia de Barcelona, aprofitant l’ocasió per fer una jornada completa de campanya electoral. Cadascun s’aplegava en un estanc i oferia a tot aquell que s’hi acostava fulletons, caramels, punts de llibre, globus...amb el nom del partit ben clar. Entre la multitud vaig sentir un noi que es queixava de la politització de la diada de Sant Jordi. Un llibreter veia la situació des d’una altra perspectiva “Els polítics aprofiten aquest dia per fer campanya electoral , però al final, jo crec que els llibres i les roses s’imposen per damunt de tot”. Els polítics no van ser els únics que van aprofitar l’ocasió. Desenes de d’associacions de tota mena venien roses i llibres, la majoria especialitzats. “És una manera de recopilar fons per a l’entitat” explica la representat del Centre Excursionista de Catalunya. Pel que fa a les roses, la novetat d’aquest any eren les multicolor. Es venien a 7 euros. Però la majoria va optar per la tradicional rosa vermella, que enguany va ser la més sol·licitada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada