diumenge, 30 de març del 2008

"La paraula espectacle mai ha de suposar un problema per als periodistes"


El passat dijous 6 de Març, es va fer la última xarrada amb nom " Televisió. Informació i espectacle" organitzada pel Col·legi de Periodistes dins del cicle de conferències: L'experiència periodística.

La ponència estava dirigida a estudiants de periodisme, tot i que gran part del públic era adult, molts seguidors del programa Polònia de TV3. El debat, que començà amb vint minuts de retard, hi participaren Montserrat Abbad (directora de TVE-Sant Cugat), Francesc Escribano (director de TV3), Núria Ribó (escriptora i periodista), i Toni Soler (director i presentador del programa Polònia de TV3 i de Minoria Absoluta de RAC1). Tots quatre varen tractar l'espectacularitat en que es tenen que tractar les notícies per així aconseguir el màxim d'audiència.

El primer en tenir el torn de paraula fou Francesc Escribano. El director de TV3 va deixar molt clar que "la televisió es regeix de les lleis periodístiques, de les lleis de l'ètica i de les lleis de l'espectacle". Segons Escribano, la televisió és un mitjà de comunicació amb molta competència i per aquest motiu, "la forma és fonamental, fins i tot, és més important que el què". Per un altre costat també va explicar la funció de la televisió pública, que al contrari de les privades, "ha de tenir un tracte de confiança amb l'espectador, sempre donant-li el que es creu que ha de saber més que donant-li el que ell vol".

Montserrat Abbad continuà tractant sobre la importància que tè la forma en la televisió. "El públic està poc atent, els adolescents no ens són fidels i Internet està agafant molts seguidors. Per aquests motius i molts d'altres, la programació informativa ha de ser molt atractiva", explicava la directora de TVE-Catalunya, tot donant la seva opinió a través de noves formules en que estan apostant Televisió Espanyola com ara "59 segundos" o "Tengo una pregunta per usted", on l'espectacle ajuda a que tan la joventut com els adults s'interessin pels programes informatius.

Núria Ribó continuà amb la idea que havia explicat Abbad. A través de la seva experiència com a corresponsal a Nova York va explicar l'espectacularitat que han de tenir els mitjans informatius, "La televisió del nostre país comença agafar els formats d'Estats Units per poder cridar més l'atenció de l'espectador. La paraula espectacle mai ha de suposar un problema per als periodistes". Tot seguit, també parlà sobre l'impossibilitat de l'objectivitat del periodista i acabà dient una frase que suscità crítica per part del públic: "ni ara ni mai han estat bons temps pel periodisme".

Finalment va ser el torn d'en Toni Solé. El periodista va centrar el seu discurs en el seu programa de TV3, on un dels factors més importants és l'espectacle. "Polònia és una paròdia política que necessita imperiosament informació. Sense ella no som res". També remarcà un dels objectius de Polònia, "Volem ajudar a la gent a informar-se de la política d'una forma amena i divertida".

Per últim lloc fou el moment d'un llarg torn de preguntes on els temes giraven entorn el programa Polònia i les noves formes televisives d'Internet. Les més de dues hores que durà la xerrada van ser molt interessants i el públic en sortí molt satisfet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada