dimecres, 10 de març del 2010

Noves formes d’ús del mobil

La conferència de “Els joves i el mòbil” ha mostrat noves formes d’ús d’aquesta tecnologia en l’actualitat, no des del punt de vista dels joves, tal i com diu el el nom de l’acte, sinó tenint en compte la societat en general. A més, també s’ha mostrat el canvi que han fet les persones en la intimitat en llocs públics al llarg de la història. La taula rodona ha tingut com a moderador a Daniel Aranda, professor titular de la UOC i doctor per a la Facultat de Comunicació Blanquerna.

L’acte ha començat amb una intervenció de Aranda, el qual ha descrit els múltiples usos de les tecnologies destinades a la comunicació en l’actualitat. Segons Aranda hi ha tres usos per a els mòbils: l’ús bàsic o adolescent, que és aquell que no té cap cost per al seu ús (MP3, tranferència de dades, etc.), l’ús orientat al control, referint-se al ús del mòbil en sí (trucades i SMS) i l’ús orientat a l’interès, és a dir, totes aquelles funcions destinades a necessitats personals (xarxes socials, informació, etc.).

Després d’aquesta breu introducció s’ha donat pas a David Casacuberta, professor de la UAB i assagista, el qual ha exposat com les noves tecnologies poden fomentar la participació local. Per a fer-ho ha necessitat descriure el concepte de mitjans tàctics. Aquests són mitjans massius apoderats, en un moment determinat, per als ciutadans per tal d’obtenir una millora social. Casacuberta ha remarcat que gràcies a les noves tecnologies adaptades als telèfons mòbils la crítica a partir de fotos, vídeos o cadenes de missatges s’estava convertint en un fet normal en la nostra societat. Aquestes podien esdevenir, per exemple, en smart mobs, organització de mobilitzacions, difusió d’informació o observació electoral.

El segon convidat de la conferència ha estat Jorge Luís Marzo, curador, escriptor i professor a la UPF. Marzo ha fet un canvi en la forma de tractar el tema, exposant l’evolució històrica que han tingut els mites de la mobilitat, la velocitat i la joventut des del segle XX fins a l’actualitat. Per a fer-ho ha tingut en compte el desenvolupament històric de la intimitat en els llocs públics. Ha destacat que els joves han estat al llarg de la història el principal públic per a la tecnologia, tot i que en un principi no es preveia així. Tot això exemplificant-ho amb suport gràfic que mostrava diferents situacions i invents que havien fet canviar la mentalitat de la societat.

Finalment, s’ha arribat a la conclusió que les noves tecnologies estan canviant de forma radical tant la vida en l’espai públic com en el privat. Aquest canvi, no significava una menor socialització sinó altres formes de comunicació.

En general ha estat una conferència interessant, tot i que hagi estat completament diferent al que el públic s’esperava. Això ha provocat que molts dels assistents hagin marxat cap al final de la conferència. Tot i això, hi ha hagut un ambient general d’interès i atenció en el que els convidats han exposat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada