dimarts, 24 d’abril del 2007

Una diada plena de colors


De bon matí el centre de Barcelona ja semblava el primer dia de rebaixes, Això si, amb algunes diferències més que evidents: Qui més qui menys voltava amb una rosa a la mà i feia el xafarder davant les paradetes de llibres! Els carrers de la capital catalana eren rius de gent i és normal perquè tothom aprofita la diada de Sant Jordi per passar-la a Barcelona. Cosa que no s’acaba d’entendre, perquè un dia com aquest en qualsevol poble interior de Catalunya és tan o més bonic, perquè es viu amb molta intensitat. A més a més a la ciutat comtal no hi ha tan assortit de senyeres als balcons i per molt que es substitueixin per altres detalls no llueix de la mateixa manera.
Podem dir que el clima va acompanyar en tot moment, feia un sol que estavellava el cap des de primera hora del matí. Potser és per això que les roses brillaven més del què és habitual.
En un principi es comentava que un nou “prototip” de rosa amb els colors de l’arc de Sant Martí passaria la mà per la cara a la tradicional rosa vermella. Però a l’hora de la veritat la tradició va pesar més que el nou invent “tutifruti”.
El dia 23 d’abril no hi podia faltar l’altre protagonista, el llibre. Aquest 2007 els mèrits han trucat la porta d’Espinàs, Pàmies i Garcia Márquez, que han aconseguit sobreposar-se als llibres típics i mediàtics de Sant Jordi com el de Buenafuente o les estrenes en aquest ram de Rubianes i de Polònia.
Bon temps i Barcelona són sinònims de turisme massiu. Els “guiris” tampoc van voler-se perdre la festa de la rosa i el llibre. Això sí, els nois feien cara de preocupats. No n’hi ha per menys si arribes en un país de turista i els seus habitants perden el nord per un llibre i una rosa.
La diada va posar el punt final amb una valoració positiva pel Gremi de Llibreters, tot i que alguna incidència o altra va caure. És el cas del llibre de Martí Gironell, en un principi al matí es pensava que batria rècords de vendes, però al migdia va caure en picat i no per culpa dels catalans, sinó per un error de càlcul, perquè no van preveure una quarta edició! Coses que poden passar en un dia com el de Sant Jordi.
Per cert, tothom sap per què regalem un llibre i una rosa per St. Jordi?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Amb la rosa i el llibre, s'ha trobat una tradició simbològica: es recorda que l'amor a la terra o entre humans es questió de sentiments i que la devoció es cultiva. Lluitem-hi?