dimarts, 27 de febrer de 2007

Envejada Submissió

Envejada Submissió
Pere Solà i Gimferrer

Una dona estirada al terra, amb la cadera aixecada i subjectada pels canells per un home. Submissió forçada. Aquesta és la relació que l’Observatori de la Imatge de l’Institut de la Dona va deduir la setmana passada després d’analitzar un dels anuncis de la nova campanya de Dolce & Gabbana. Segons aquest organisme “incita a la violència contra les dones”, i per aquest motiu, la coneguda marca de roba ha retirat l’anunci del mercat, intentant evitar polèmiques innecessàries.
És impossible no reconèixer que individus d’aquesta societat no saben com tractar a les dones, ni entenen el concepte d’igualtat. Però en un moment on a la televisió es mostra com, amb una trucada, es pot canviar el marit enlloc del rentaplats, sembla que aquesta estratègia estricta de discriminació positiva comença a estar desfassada. De fet, fa poques setmanes en el programa “A tu lado” de Telecinco, la Tammy de La Casa de Tu Vida, va confessar davant del polígraf que cobrava per tenir esclaus i per humillar-los. Tot això en horari infantil. Per culpa d’exemples com aquest, em sobta que l’anunci de Dolce & Gabbana no es pugui comercialitzar.
Si s’hagués de censurar per alguna raó, més aviat hauria de ser per la seva implícita càrrega sexual: quatre voieurs mirant a una parella en una postura de sadisme soft, on la dona, tot i estar a sota agafada pels canells, deixa clara la seva personalitat amb la seva freda i sensual estètica, accentuada pels agressius talons de les sandàlies. I és que si per alguna cosa s’haurien de molestar a l’Institut de la Dona, és perquè la noia sembla que sobri. El model del fons que està assegut observa al que té davant seu sense samarreta, i aquest, juntament amb els altres dos nois, miren més al sotmetedor que a la sotmesa. Més que masclisme, en aquesta imatge hi ha homosexualitat latent. I si alguna conclusió se’n pot extreure, és que s’hi respira enveja per part dels metrosexuals cap a la dona, que està sotmesa per un exemplar de mascle com el que té al damunt.

4 comentaris:

francesc p. ha dit...

aqui n'hi ha un que s'hi ha fixat, molt bé noi

Marta Carreras i Masana ha dit...

m.... la teva visió es interessant, m'ha sorprés...
No soc publicitària, ni el meu pensament s'assembla al d'un publicitàri... així que no puc dir molt6 bé el què ells han volgut transmetre, el què si que tinc clar és les ganes de provocar de D&G. Però com a consumidora el primer que veig i que em crida l'atenció és la parsimònia i la tolerància de la resta dels nois que observen l'acte, no veig simbols d'homosexualitat.. però vaja tot són interpretacions...

Anònim ha dit...

Aquesta opinió és la típica de qualsevol mascle que mai s'ha dignat a posar-se a la pell d'una dona. Tens raó, potser es exagerat retirar l'anunci, però has de tenir en compte que pot haver ferit la sensibilitat d'algunes dones. No és el meu cas, però jo entenc que algunes es puguin sentir ofeses, cosa que tu no, i potser hauries d'haver començat per aquí.
M'imagino que quan tu vas passejant pel carrer tranquilament no has d suportar comentaris grollers amb gran càrrega sexual. Que et diguin "guapa" pot ser agradable però millor que no expliqui les barbaritats que he arribat a sentir, perquè fan posar la pell de gallina. M'imagino que tu quan surts a la discoteca no has d'aguantar que et toquin el cul 20 vegades per nit i no saber mai quí ha estat (cosa que provoca una sensació d'impotència i ràbia que segurament tu no has experimentat). M'imagino que no has de sentir els típics comentaris gairebé diaris com per exemple: "dona havia de ser", "les dones condueixen fatal", "si una dona cobra menys és perquè no fa la feina tan bé" i un llarg etcètera, però referit al teu gènere. Per no dir la quantitat de vegades que sento al dia a algú referir-se a una dona am els adjectius "guarra", "puta", etc. Que ens digin idiotes, imbècils, subnormals, tontes del cul.. el que vulguin! Però podem deixar a part les guarres, putes i escalfabraguetes? Tot això i molt més és el nostre pa de CADA DIA.
No sóc una gran devota dels anuncis que has comentat en què s'utilitzen tòpics despectius cap als homes, però potser el dia que les dones no haguem d'aguantar tot això, també es podran fer anuncis utilitzant tòpics sexistes i tots ens ho prendrem en broma, i creu-me, jo sóc la primera que desitja que arribi aquest dia.
Per cert, no sé si és que tinc poca visió publicitària, però tota aquella homosexualitat que segons tu impregna l'anunci de D&G jo no la veig per enlloc.

Anònim ha dit...

el meu comentari fa referencia al comentari de "anonimo" data 1 de març.

estic dacord en q el mon encara es masclista (com a home en surto beneficiat, pero no magrada, es mes em molesta)

pero tb soc de lopinió q el pitjor amic de la dona es la dona rival, qui mes es posa en boca la paraula guarra porca puta, es el genere femení.

potser la meva joventut em fa tenir una visio molt limitada, be potser no, segur, pero per el q he vist a la vida, una dona al passar davant duna facana en obres sent : xoxona, q culo, muñeca, guapaaa, ven pa cà q yo te arreglo. rarament sens dir a un paleta guarra si no contestas al guapa am un gest ofensiu (merescut, ningu u nega)

en canvi proba de seure en un lloca centric en un bar-plaça-lloc qualsevol frequentat per joves:

conversa nois: el futbol, el partit dair, q si akesta esta bona o no, q si cotxes, o les assignatures akestes.

conversa noies, q si akesta es una guarra,porca,puta, i molts mes temes de conversa, de molts mes altres temes q la dels homes, pero nortmalment de tot tema se'n treu alguna cosa per criticar a la guarra porca puta.


per simplificar duna manera molt breu:

per un home la guarra porca puta es una dona q
a- sa ficat al seu llit i no se la follat
b- sa follat a tots els seus amics menys a ell

per uan dona la guarra porca puta es:

a- tota dona potencialment perillosa per la seva projecció, amorosa o laboral o esportiva.
b- tota dona q sa liat am la teva parella
c-tota dona q es mes guapa q l'altre i els compañs de feina li fan mes cas a ella q a tu "pq ella ensenya mes les tetes la molt puta"
i es q no acabariem