dimarts, 24 d’abril de 2007

El Sant Jordi, per a tots

Com cada any, la diada per commemorar el Patró de Catalunya, omple d’il·lusió a la gent, animant-la a sortir al carrer i a obsequiar als éssers estimats amb roses i llibres. Aquesta festa que forma part del nostre folklore, ha esdevingut un símbol de la cultura catalana que ha acabat traspassant fronteres.
Després d’un seguit de dies assolellats propis de la primavera, el sol ha continuat brillant i sent un protagonista més d’aquest 23 d’abril. Són les dos del migdia i la gent sembla no tenir gana. Les Rambles són plenes de gom a gom: famílies amb nens, grups d’amics que passegen, turistes fent fotos de tot allò que pugui demostrar que han viscut aquesta festa tan popular, i, sobretot, parelles de totes les edats celebrant el seu gran dia: el dia dels enamorats.
Les roses i els llibres, típics d’aquesta diada, omplen el centre de Barcelona i, tant la bandera catalana com la independentista, són presents a gairebé totes les parades i a gran part dels balcons. Els partits polítics, com cada any, no han volgut passar desapercebuts en un dia com aquest i han aprofitat la proximitat de les eleccions municipals per fer-se propaganda. I és que, les seves parades criden l’atenció com també ho fan els globus vermells que molta gent duu a la mà i que, amb forma de cor llueixen les sigles del PSC. Aquest cop, amb diferència, semblen haver triomfat més aquests que no pas els de la resta de partits, que tendeixen a escassejar.
Moltes parades són plenes de roses que formen un mosaic colorit i alegre, els preus de les quals oscil·len en funció de la seva qualitat i presentació. La gran diversitat de colors fa pensar a qualsevol que cada any se’n afegeixen de nous i, malauradament, provoca que a molts d’ells encara no se’ls hagi associat un significat. I és que les roses vermelles, sempre han simbolitzat l’amor, les verdes, l’esperança, les blanques, la pau i les grogues, l’amistat; però les taronges i les blaves per exemple, sembla ser que encara manquen de significat. D’altra banda, el fet de que sorgeixin noves opcions cromàtiques permet a hom obsequiar a éssers estimats d’acord amb els colors i sentiments amb els quals els associï. Cal mencionar també les roses de caramel i les de peluix, que tot i no ser roses de debò, no deixen de ser una opció més per als enamorats.
Els grans mitjans de comunicació tampoc podien faltar durant aquesta jornada. Catalunya Ràdio, per exemple, ha optat per muntar tres carpes a l’alçada del Palau de la Virreina oferint al públic concerts en directe. TV3 ha muntat també un escenari a Plaça Catalunya, on aquesta tarda tindrà lloc en directe el programa El Club.
Pel que fa als immigrants, aquests tampoc s’han volgut perdre aquesta festa. A la plaça Catalunya l’eslògan de “El català, llengua comuna” llueix sobre l’escenari on, a partir de les cinc de la tarda s’iniciaran un seguit d’actes per a representar aquelles persones nouvingudes que desitgen que les seves cultures siguin enriquidores per a Catalunya. I és que, un conjunt de representants de les associacions i entitats de la immigració resident al país ha volgut compartir amb la resta de catalans les seves reflexions sobre el procés d’inclusió social de les persones immigrants. El Centre Cultural de Pakistanesos, l’Associació de Palestins, l’Associació de Saharauis i l’Associació d’Amics del Marroc , han estat, entre d’altres, els qui han optat per muntar les seves paradetes en un dia com aquest.
Sant Jordi s’ha confirmat un any més com a festa popular i integradora, deixant de banda les diferencies racials, socials i religioses i convidant a tothom a integrar-se en la cultura catalana.

1 comentari:

Cris ha dit...

Frans, me ha encantado!