dissabte, 26 de maig de 2007

A la Rambla Catalunya som "liliputienses"
Des de fa uns dies, aquells que s’hagin dignat a passejar pel centre de Barcelona, i més en concret, per la rambla Catalunya, hauran pogut experimentar una sensació d’enanisme o el que és el mateix, ser un liliputienses com en els viatges de Guilliver.


Unes estranyes criatures ens han envaït, postrant-se al vell mig de la rambla Catalunya de Barcelona. Sembla ser que tot és obra de l’artista alemany, d’origen polonès, Igor Mitoraj. Aquest projecte forma part del programa Art al carrer, de l’obra social de “La Caixa", on es mostra un pas més en la voluntat d’acostar l’art a la comunitat, ja que aquest no només el podem trobar en els museus. A més a més, es podran tocar aquestes obres i fins i tot, entrar-hi.


L’exposició consta de vint-i-tres estàtues, distribuïdes d’acord amb les indicacions de l’artista mateix, que transformen el paisatge quotidià, i que estableixen una forta empatia amb les persones que les contemplen. Les obres monumentals s’inspiren en els temes de l’història i de la mitologia, i els reinterpreten des d’una perspectiva contemporània. Encara que es tracta d’obres de creació recent, agafen l’aparença de peces arqueològiques i ens recorden la persistència, sota la modernitat d’avui, dels grans temes que preocupen els homes: la raó i l’espiritualitat, la violència o la bellesa.


Segons ha declarat l’escultor, “ha intentat recuperar l’esperit de l’art de Grècia, de Roma, dels grans mestres de l’escultura del Renaixement.” Però suposo que tots ens preguntem, si les escultures de Grècia i Roma també tenien aquestes dimensions, o és només una forma de cridar l’atenció. Realment, ens ha presentat una interrogació sobre aquestes imatges enigmàtiques de déus i herois.
El que més ens pot cridar l’atenció, és el respecte que s’està demostrant fins ara a l’exposició, ja que és sorprenent que les diverses escultures, no siguin atacades de forma vandàlica amb pintades o destrosses.

Fins el dia 1 de juliol, els barcelonins podrem gaudir,al centre de la ciutat , d’aquestes monumentals i gegantines estàtues que molts consideren autèntiques obres d’art.