divendres, 18 d’abril del 2008

L'espectador n'és el protagonista


Amb l'aula mig plena ha començat l'última taula rodona de les XIV Jornades de Comunicació Blanquerna que cada any organitza la facultat Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Amb el títol "Vull sortir a la tele! L'aportació de l'espectador", Jaime Vilalta (exdirector de Línia 900 de TVE, ex-treballador del programa trenta minuts de TV3 i director de Quèquicom de Televisió de Catalunya) i Francesc Pou (director del programa Efecte Mirall i ex-treballador de 30' de TV3) han presentat un nou format de la televisió on l'espectador n'és el protagonista.

Per donar a conèixer d'una forma clara que són aquests nous formats, abans de començar el debat, s'ha passat la projecció d'un petit fragment de la primera temporada del programa Efecte Mirall, el qual ha provocat moltes rialles i un gran ventall d'opinions entre el públic assistent.

A partir de l'experiència dels dos invitats com a ex-treballadors del programa Trenta Minuts, s'ha explica la similitud que hi ha entre un reportatge i un programa com el que s'havia vist anteriorment a la projecció. "Tan trenta minuts com Efecte Mirall són dos programes on l'espectador és informat a través de persones anònimes" ha dit Francesc Pou tot remarcant que, mentre en un reportatge "els entrevistats volen defensar els seus interessos i els de la seva comunitat", els personatges del programa Efecte Mirall participen per "dirigir-se a algú sense que els jutgi". Per altre costat, segons Jaume Vilalta, és important saber que ho fan, també, per "l'autoritat i la reconeixença social que et pot arribar a donar la televisió".

"A la hora de triar els personatges som molt escrupolosos. Han de ser gent atrevida, sense por a la càmera, que no fassin una interpretació i que no vulguin, tan sols, aconseguir una reconeixença social" ha continuat el director del programa de Televisió de Catalunya, tot explicant la forma que utilitzen per trobar els protagonistes. "Busquem gent que tingui quelcom a fer, sinó sobreactua i queda malament", ha acabat concluïnt la xarrada el director del programa Quèquicom.

Després d'una hora plena d'aportacions per part dels dos convidats, ha arribat el torn de preguntes on s'han debatit temes com ara el format del programa La Masia de 1907 de TV3, la qual ha creat una mica de polèmica entre el públic.