dijous, 5 de març del 2009

Crítica de música: Macaco

“Puerto Presente”, el nou disc de Dani Carbonell, més conegut com Macaco, ja ha vist la llum.

Després de consolidar-se a Espanya i a l’estranger com un dels referents del mestissatge amb els anteriors àlbums –“Rumbo submarino” (2002), “Entre raíces y antenas” (2004) i “Ingravitto” (2006)-, torna amb una obra mestra on recupera els seus orígens fusionant la rumba catalana amb funk, reggae, hip-hop i tocs de música electrònica. Les noves melodies aconsegueixen superar el tant exitós “Ingravitto”, amb unes lletres plenes de bon rotllo, positivisme i un aire purament mediterrani. Igualment aquestes lletres segueixen reivindicant els seus valors ètics sobre l’amor i l’evolució del ser humà, el d’un món en moviment, i són cuidades i estudiades fins l’última lletra, deixant frases per la posteritat.

Tots els sons han estat cuidats igual que les lletres al seu propi estudi de Barcelona, introduint instruments com la mandolina que reflexen la diversitat ètnica del grup, amb varis membres provinents de Sud-amèrica i Àfrica.

Un altre dels punts forts d’aquest àlbum són les col·laboracions amb que compta. Sense anar més lluny, Peret, el rei de la rumba, es deixa veure amb la seva guitarra en la cançó Aüita, en la qual la seva flamant novia, Kira Miró, també es desemmascara fent els “jaleos” propis de l’herència flamenca de la rumba. Altres personatges conegudíssims com Javier Bardem, Alberto Sanjuán o Jon Sistiaga –el periodista- també participen en les narracions plenes d’intencions dintre una música que, en certs moments, fa posar la pell de gallina.

Finalment destacar el single de l’àlbum, “Moving”, el segon videoclip en el que col·labora –després de Mamá Tierra- amb National Geographic i on hi apareixen altres personalitats de la música i la cultura com el ja citat Javier Bardem, Juanes, Rosario Flores, Javier Cámara, Orishas, Juan Luis Guerra, Carlinhos Brown, Pitingo, Antonio Carmona, Nubla, LaMari de Chambao o Bebe.

Aquí està el video: