dimarts, 10 de març del 2009

“Nace una ilusión…Bella y Bestia son”


Barcelona obra les seves portes per presentar una història vista per més de 30 milions d’espectadors en tot el món: “La Bella y la Bestia”, creada l’any 1740 per l’escriptora francesa Madame de Villenueve. Stage Entretainment n’ha fet una versió produïda a partir del musical de Broadway, la primera de Disney que s’estrena a la ciutat comtal.
El reconeixement i l’èxit d’aquest conte de fades és degut bàsicament al contingut, un argument senzill però amb una moral universal: “la bellesa en troba en l’interior”. Missatge transmès a partir de la història d’amor entre la Bella (María Adamuz), una dolça noia enamorada de la literatura i dels prínceps blaus i la Bèstia (David Ordinas), un noi transformat en un monstre com a conseqüència del seu egoisme i mal caràcter que, per trencar l’encanteri i tornar a ser humà, ha d’aconseguir que algú l’estimi pel seu interior, deixant de banda el seu terrorífic aspecte. Aquest transcurs no li serà fàcil ja que, Gastón (Pablo Puyol) vol casar-se amb l’única persona capaç de recuperar la bondat de la Bèstia, la Bella. Tres personatges que encarnen la personalitat dels dibuixos animats a la perfecció i els quals interpreten quasi bé els mateixos diàlegs de la pel·lícula.
Els entranyables i deliciosos criats transformats en objectes del castell són la guspira de la història. Sens dubte, l’ànima de l’obra. Aporten un toc humorístic essencial a partir de ressaltar les distintes personalitats de cada un d’ells: el responsable i peruc rellotge “Dindón”, l’alegre i enamoradís canelobre “Lumière” i la hospitalària i serena tetera “Sra. Potts”. Destaquen per la seva interpretació brillant, sobretot en l’escena del “¡Qué festín!”.
El musical, dirigit per Glenn Casale, captiva des d’un bon principi al públic per l’impactant decorat amb una gran espectacularitat visual. Una escenografia que ens transporta a un enorme i majestuós però tenebrós castell carregat d’elements d’estil barroc, al petit i acollidor poble francès on viu la Bella i a un fred i fosc bosc on els llops ataquen a Maurice (pare de la protagonista). El canvi d’escenes amb el seu respectiu ambient està molt ben aconseguit gràcies als acurats aspectes tècnics, lluminosos i sonors.
Barcelona Teatre Musical (BTM) ha apostat per mostrar al públic català de totes les edats la màgia de la pel·lícula de Disney al teatre. Uns dibuixos animats convertits en actors i actrius que, amb un espectacular vestuari, unes vistoses coreografies, una magnífica orquestra i unes potents i harmonioses veus aconsegueixen transportar als més petits al món dels adults i aquests a la il·lusió i innocència dels infants.
Una bona elecció per a tots aquells que volguin endinsar-se en un món de fantasia del qual la majoria d’espectadors marxen cantant la mítica cançó “nace una ilusión, tiemblan de emoción... Bella y Bestia son”.