dimarts, 26 de maig de 2009

Qatar, desigualtat exòtica

Viatjem cap a l'Orient Mitjà, concretament a la capital del segon país amb menys extensió del Golf Pèrsic, marxem fins a Doha, la principal ciutat de Qatar.

Qatar té aproximadament uns 600.000 habitants, és un estat de tradició musulmana, poligàmic (un home pot tenir fins a 3 dones) i la seva principal font econòmica és el petroli i el gas natural. Darrerament i gràcies al fenòmen del "petrodòlar" s'ha enriquit de manera molt notable, així com molts altres països de la seva zona. Doha n'és la capital econòmica i administrativa i la ciutat més poblada de tot l'estat, una ciutat que destaca principalment per dos factors: la desigualtat i el luxe.

Els qatarís tenen tot el monopoli de petroli i gas, el seu nivell de vida és altíssim, equivalent a qualsevol potencia occidental. Qatar és actualment el país número 1 del Món en PIB per càpita. Això fa que la desigualtats siguin molt més notories, tenint en compte que contracten a estrangers (provinents d'altres països àrabs) per a què treballin per a ells. Aquests treballen una gran quantitat d'hores a canvi de sous pèsims.

L'altre punt determinant és el luxe, Doha, la capital de Qatar, és "despilfarro" en estat pur. La ciutat està inundada per grandiosos gratacels, per centres comercials immensos, així com de obres que degut al seu gran tamany triguen a ser acabades molts anys. Fins i tot, estan duent a terme construccions en el desert i estan plantejant-se retallar-li terreny al mar. L'extrem arriba fins al punt que prestigioses marques de cotxe fabriquen models exclusius pels seus habitants.

Aquí una petita mostra d'un dels països més exòtics, desiguals i luxosos de tot el Món: