dimecres, 24 de febrer del 2010

Son dignes d'admirar

Un format que està ocupant cada vegada més lloc a les graelles televisives són els espais de zapping. Probablement, sigui per la relativa facilitat que suposa realitzar-los, ja que simplement s’hi recullen situacions curioses o errades dels què apareixen en pantalla. Alguna pregunta més? (TV3), però, és molt més que un programa d’aquest tipus. No es limita a reunir dins d’un mateix espai les pífies d’aquells que actuen a “El circ de la tele”, nom que també rep una de les seccions de l’emissió, sinó que també s’hi tracta l’actualitat amb grans dosis d’humor i sarcasme: des de fragments d’imatges de política, passant pels esports, fins a programes d’entreteniment, elements que ens mostren en quina societat estem vivint.

Però si aquesta tasca ja no fos prou complicada per si mateixa, s’hi ha d’afegir la manca de presentador. De fet, allò que apareix més semblant a aquesta figura és el propi muntatge creat a la sala d’edició. Aquest substitueix al conductor del programa, tot oferint les imatges de l’actualitat vistes a través del filtre de la ironia i combinades amb comentaris dels diferents “personatges” esdevinguts com a propis de l’espai. Comentaris que, de fet, ja formen part del vocabulari de molts.

En aquest sentit, l’èxit de l’APM? es pot considerar quasi garantit. Cada dimarts i diumenge, seguirà reinventant-se a partir de les opcions infinites de què disposa per arrencar una rialla a l’espectador, ja sigui a partir dels temes nous que presenta el dia a dia com per les frases lapidàries dels artistes d’aquest circ. És gràcies a aquests factors pels quals un seguidor del programa s’hi segueix sorprenent i els que permetran captar-ne de nous.

Allò que, a més, el diferencia amb la resta de zappings és que molts d’aquests busquen el riure fàcil a partir de caigudes, imatges no massa agradables a la vista i la burla de gent amb un nivell cultural força baix, com és el cas de Surferos TV (Cuatro). A l’APM? tampoc hi falten aquestes situacions, però amb prou feines ocupen una quarta part del programa. Tampoc seria propi de l’humor enginyós que caracteritza a aquest programa en concret, i al de Catalunya en general. Aquest sentiment catalanista també sorgeix quan, en comentaris provinents de determinats programes de TeleMadrid, Intereconomía o la COPE entre d’altres, desapareix el respecte cap al col·lectiu català. És llavors quan el programa de zapping líder en moltes nits de dimarts carrega contra aquestes veus amb les frases més àcides del seu repertori.

L’APM? busca la cara més crítica i irònica de la realitat que apareix als mitjans, a la vegada que provoca que els mateixos fets que ens han explicat pocs minuts abans als informatius, ens els prenguem de bon humor. I això, en moltes ocasions, tal com diria una de les espontànies habituals del programa, es digno de admirá.