dissabte, 24 d’abril del 2010

La pluja no espatlla la diada de Sant Jordi

Barcelona fa olor a roses. És el primer que he notat quan he sortit de casa per viure un Sant Jordi marcat per la pluja. El dia, molt especial per molts catalans i catalanes, s’ha despertat amb núvols que amenaçaven esguerrar la gran festa que es vivia a la ciutat comtal. Això, però, no ha estat motiu suficient per fer desistir a milers de persones a sortir al carrer i comprar roses i llibres.

A les nou del matí el barri de Gràcia ja estava ple de paradetes on es venien moltes roses (moltes d’elles venien acompanyades d’un trosset de pastís que tenien molt bona pinta). Durant el dia s’han vist moltes estratègies de màrqueting per intentar vendre més que el del costat, com per exemple disfressar-se de rosa, de cavaller, portar un barret cridaner, regalar altres coses quan es comprava la rosa... Els més menuts anaven amb un somriure a la cara cap a l’escola i amb més energia que mai. Al carrer es notava un ambient diferent, un ambient alegre, simpàtic. Més tard, amb el metro he arribat al centre de Barcelona, a Plaça Catalunya. En aquest cèntric lloc hi havia una gran aglomeració de gent, ja que tant les televisions com les ràdios feien els seus programes habituals des del carrer. D’aquesta manera, la gent ha pogut gaudir de diferents espectacles mentre intentaven obtenir una firma de l’autor del llibre que s’havien comprat. L’inconvenient de ser al centre de la ciutat era que no podies donar dues passes seguides sense que ningú et vingués a convèncer perquè li compressis la rosa. Tot i que s’intenta posar bona cara perquè és un dia de bon rotllo i alegria, això acaba cansant.

Al vespre han començat a caure les primeres gotes del dia. Tanmateix, Passeig de Gràcia era un batibull de gent. Una immensa riuada de persones anaven amunt i avall, sense cap mena de pressa, observant cada una de les paradetes que es trobaven pel camí. Hi ha hagut grans cues per poder obtenir un autògraf d’un autor o d’un altre. Els més sol·licitats han estat els que es trobaven a la parada de La casa del llibre i del Leqtor.com. És el primer Sant Jordi que es venen e-books i això ha promogut les llargues cues en aquest estant. No obstant, l’espera també estava promoguda pels personatges famosos que s’han prestat a fer-se fotografies amb tots els qui ho demanaven. A dos quarts de nou de la nit s’han començat a tancar paradetes, però la multitud de gent no ha disminuït. Venedors i llibreters recollien les seves pertinences amb cara d’esgotats, però satisfets per la feina ben feta.

Sant Jordi sempre és un dia de festa, de celebració, i aquest any no ha estat menys. Tot i les previsions de pluja, la gent ha sortit al carrer a passejar i a passar-s’ho bé. Tots els ciutadans, inclosos els estrangers, han gaudit d’un dia d’alegria, un dia diferent, un dia amb molta màgia, un dia que, segur, es tornarà a repetir l’any que ve.