dissabte, 24 d’abril de 2010

"Pel 23 d'abril roses i llibres mil"

Des de primera hora del matí i sota un cel que amenaçava començar a ploure d’un moment a un altre, les floristeries i les llibreries de Granollers acabaven d’enllestir els últims detalls per començar una de les jornades més intenses de tot l’any. A les nou del matí ja es podien veure per la plaça de “La Porxada” o el carrer Anselm Clavé els més matiners amb una rosa o un llibre a la mà.

Com cada any, la diada de Sant Jordi es reinventa i intenta arribar a un públic més ampli. De roses n’hi ha tantes com colors existeixen, fins i tot, se’n fan barreges i cadascuna es ven amb un significat diferent. A més, a les botigues de llaminadures ara podem trobar una versió en caramel per als més llaminers o una feta amb materials reciclats pels més ecologistes. Tot i així, els venedors de roses afirmaven que la majoria de granollerins havien comprat la tradicional rosa vermella.

A mesura que anaven passant les hores, els punts neuràlgics de la ciutat s’anaven omplint de gom a gom d’escoles que passejaven entre les parades de llibres amb la intenció de triar-ne un per la classe. Els més petits miraven amb curiositat i amb els ulls plens d’il·lusió les piles de contes que s’amuntegaven sobre les taules de cada llibreria. En canvi, els més grans entre rialles i bromes parlaven de qui rebria una rosa per part d’algun company de classe. També es podien veure, entre la multitud d’estudiants, matrimonis de juvilats que es dirigien cap a la plaça de la Porxada després d’haver fet un bon esmorzar a la Fonda Europa. Les dones lluïen orgulloses les roses a la mà mentre intentaven buscar un bon llibre pel seu marit i un conte pels nets. L’ambient festiu es respirava a l’ambient i la música també es va sumar a la festa.
Aprofitant l’avinentesa, els voluntaris que defensen la consulta sobiranista del 25 d’abril es van repartir per tot el carrer Anselm Clavé per intentar convèncer als més indecisos o als més despistats. Es diferenciaven amb unes samarretes que anunciaven “Granollers decideix”. A més, també repartien propaganda a tots aquells que no estaven disposats a parar-se i escoltar tota l’explicació.

Després d’un matí esgotador, a la tarda els carrers bullien i era molt difícil accedir d’un punt a un altre del centre. Els llibreters i les llibreteres no donaven a l’abast atenent als clients havien aconseguit un lloc privilegiat a primera fila. Els altres s’esperaven al darrera intentant entreveure els llibres que hi havia a la taula.
A les set de la tarda l’Agrupació Sardanista de Granollers es va fer un lloc a “La Porxada” i va delectar a tots als assistents amb aquest ball tant tradicional al ritme de la Cobla Ciutat de Girona. Van començar a caure gotes, però no va anar més i, novament, el temps ens va tornar a respectar.