dimarts, 15 de març del 2011


Iris Mir: "És normal tenir por al fracàs i més quan ets tan jove"


Les Jornades Blanquerna de la Facultat de Comunicació Blanquerna s'incien amb la conferencia sobre "Els valors professionals dels joves reporters", un acte vinculat amb el món del reporterisme amb tres convidats ex alumnes de la Facultat que ens han explicat les seves experiències com a corresponsals: Iris Mir, Xesco Reverter i Miquel Toran, i com a moderador Enric Xicoy (FCB 1a promoció i professor de la FCB).


Miquel Toran (reporter gràfic a TVE, fotògraf i periodista, FCB: 8a promoció) explica que quan va sortir de la Facultat el fet de ser corresponsal ho veia molt lluny, però recomana a tots els estudiants que no s'han d'esperar a que algú els ho proposi, sinó que han de ser ells mateixos qui demanin que volen anar a tal lloc per fer de corresponsal.


Iris Mir (periodista, FCB: 8a promoció ) va fer de corresponsal a Àsia com a freelance. Recorda que en arribar a Àsia "com anava sola, pensava que era lliure, però t'acabes adonant que ets és veritat que ets lliure i que no tens un cap a sobre teu, però depens molt de tu mateix. Has de tenir molta constància i amb gran esforç arribaràs a fer un tema atractiu. Et converteixes en un dependent de les teves pròpies capacitats".

Xesco Reverter (cap Secció Internacional TV3, ex-corresponsal a Londres, FCB: 3a promoció) aporta una doble mirada: per una part es va haver de buscaren una corresponsalia, i per una altre banda, actualment es qui organitza i gestiona tot els temes internacionals. "Sempre depens de tu mateix. Al ser jove obliga a posar-te molt les piles, tens molta més energia, ganes, passió i entusiasme". En la seva presentació finalitza parlant de que a Espanya el periodisme està "molt fotut" i opta per l'opció de marxar fora per agafar experiència, una experiència que et marcarà tota la vida. També Xesco ha parlat d'un tema molt actual com son les xarxes socials. Ens confirma que el Twitter és una bona per confirmar noticies, però que el que no es pot és fer noticies a traves de la xarxa de Twitter. "O estas en las redes sociales o estas muerto!"


Seguidament de les presentacions d'aquests joves, en el torn de preguntes

caldria remarcar la pregunta de "Per què han tornat ara?" on en Xesco ha respòs: "Estar molt temps en un mateix lloc és contraproduent, necessites veure coses noves. No és bo que un corresponsal estigui molt de temps en la mateixa zona, es podria dir que la mitjà per estar de corresponsal en un mateix lloc son uns quatre anys". En l'última pregunta un alumne els ha preguntat com es senten al veure una catàstrofe tan aprop. Els tres ex alumnes coincideixen en que s'han acostumat a veure que les coses que passen avui en dia son grosses, però la feina es va acumulant i no hi ha temps ni per pensar en les pròpies emocions. La gent acaba descobrir l'horror quan torna a casa es posen a pensar en la seva feina i els hi dona el “bajón.


Finalment la Iris ens va fer una bona recomanació, "És normal tenir por al fracàs i més quan ets tan jove, tens por a equivocar-te i que allò portés a un fracas, però és totalment al contrari, és un guany. És més el fracàs de no intentar-ho que el fet d'arriscar-te, és implorant aprofitar un error per aprendre".



VÍDEO: presentació de l'Enric Xicoy en l'acte sobre "Els valors professionals dels joves reporters":

http://www.youtube.com/watch?v=nFvc8q1b28g