dimarts, 26 d’abril del 2011

Sant Jordi, el dia de l´olivera


El poble de Cadaqués celebra la festivitat de Sant Jordi sense roses a causa
d´un incident desconegut

La tradició del drac, la princesa i el roser continua sent una festivitat vigent i molt estimada a Catalunya. El 23 d´ abril és un dia cultural, nacional i perquè no dir romàntic. Alguns el taxen de comercial, però si els estalvis s´ han d´ invertir en un llibre i una rosa, no representen cap despesa artificial sinó una empenta per a mantenir les nostres costums i promocionar l´ intel.lectualitat.

Com tots el anys, les famílies, escoles i parelles surten al carrer, ja sigui en grup o d´ amagades per a el.laborar una sorpresa. Les paradetes de roses són cada any més abundants i el.laborades amb la fi de desbancar a la seva competència; pastíssos, cançons i fins a paraigües són oferits gratuitamente junta amb la flor d´ espigues. Aquest és el ritual que acostuma a presentar-se cada primavera a la capital barcelonina, però en apropar-nos als pobles de la Costa Brava, la festivitat pren un caire diferent. El matí d´ aquest 23 d´ abril, els cadaquesencs i tot el turisme que ha arreplegat el poble a les vacances de Pasqua s´ ha aixecat sense poder gaudir d´ una sola rosa. Les fonts properes a l´Ajuntament de Cadaqués no han volgut rebel.lar la causa de la seva absència, però entre els vilatans s´han escampat diversos rumors. Entre d´ells s´ ha parlat d´ una avaria en el camió que transportava les roses a l´ útlim poble de l´ Alt Empordà. Per una altra banda, la notícia s´ ha tractat com una cas de delinquència. Es sospita que un grup de joves va realitzar una incursió nocturna al magatzem on estava preparat el material floral per a ser carregat en el camió a la matinada de Sant Jordi.

Davant la mancança de roses i la decepció dels consumidors, l´ Ajuntament i l´ associació de llibreters han lliurat corones d´ olivera i s´ han fet tasts d´ oli i vi, propis la terra. Els vianats han respost de forma positiva a la solució presa per el poble, ja que d´ alguna manera han pogut celebrar la diada de Sant Jordi.