diumenge, 24 d’abril de 2011

Sant Jordi a la tinta i a la rosa

Anna Solé Sans|Tarragona

Sant Jordi és un dia especial i no pas només per tots aquells que es diuen Jordi o Georgina sinó pel fet especial d’una rosa i un llibre que l’allunya de la tradició anglosaxona de Sant Valentí. I Tarragona, en aquest cas, no és pas una excepció. La Rambla Nova va omplir-se des de primera hora del matí amb prop més d’un centenar de parades de llibres, de partits polítics, una Kaima de l’associació d’escriptors del camp de Tarragona i fins i tot la plataforma Tarragona decideix, l’Assamblea de Joves de Guspira i el SEPC van unir-se per tal de muntar un estand amb vermut, manualitats i tocs de gralla. Tampoc faltaven les paradetes de roses, ja fos d’estudiants, floristeries o esplais i amb flors de tots colors, fins i tot vestides de blaugrana –i no pas de grana, el color del Nàstic, l’equip tarragoní que actualment juga a segona A.

Tot i que en un principi el temps semblava que volgués esguerrar la tradicional festa catalana ja prou perjudicada segons els llibreters, va aguantar durant tot el dia fins i tot amb clarianes. Alba Torres, de la parada de Tarragona decideix, l’Assamblea de Joves de Guspira i el SEPC veia amb optimisme la jornada “no crec que la Setmana Santa afecti el dia de Sant Jordi” deia mentre pintava a la cara d’un nen el drac de la llegenda, “als catalans sempre ens ha fet il•lusió la diada”.

Les també tradicionals paradetes dels diferents partits polítics no és quedaven curtes; tríptics propagandístics, llavors, petites plantes i fins i tot manifestos per tal de proclamar el dia de festa nacional catalana la mateixa diada de Sant Jordi, eliminant així l’11 de setembre per part de Ciutadant’s al•legant que l’11-S és quelcom “tràgic” en la memòria dels catalans.

Anna Bertran de la parada de la llibreria Adserà, una de les més importants de la ciutat, explica que els llibres més venuts han estat “Si em dius vine ho deixo tot... però diga’m vine” d’Albert Espinosa, guionista de la sèrie de TV3 Polseres Vermelles, “Riña de gatos” d’Eduardo Mendoza i “L’home de la maleta” de Ramon Solsona que afirma que se’ls va acabar de seguida.

Escriptors destacats com Xulio Ricardo Trigo firmava exemplars del seu darrer llibre per a joves “El tramvia blau” així com també de la seva famosa novel•la històrica “El somni de Tàrraco”. Josep Gironès amb “Viure sense el meu fill” i també la reusenca Coia Valls, amb “La princesa Jade” també dins del marc de la novel•la històrica.

Per acabar la festa, a l’espai Sala Maria Aurèlia Capmany, l’Escola de Lletres de Tarragona, també va voler dir la seva en un tast de lectures que tenien com a fil conductor la diada i amb un “pica pica” per concloure l’acte.