dimarts, 27 de febrer de 2007

Ecoterrorisme d'Oscar

Gent de tot el món, necessitem resoldre la crisis climàtica. No es tracta d’un assumpte polític, sinó moral. És el principal desafiament global del nostre temps. Amb aquest to messiànic i alarmista, Al Gore, Oscar en mà, es va pronunciar al teatre Kodak de Los Angeles al rebre el primer dels dos guardons de l’Academia concedits al seu documental sobre els suposats efectes catastròfics del canvi climàtic, “An inconvenient truth”.

I és que d’ençà de la seva patacada electoral l’any 2000 a les eleccions presidencials dels Estats Units, Gore, exvicepresident de l’administració Clinton, s’ha dedicat a voltar món per tal d’alertar el planeta sencer de les figurades conseqüències que està provocant la mà de l’home en el fenomen de l’escalfament global.

No obstant, el cas de Gore és tan sols la punta de l’iceberg doncs, un cop enterrat el fantasma del comunisme amb la caiguda del mur de Berlín, el canvi climàtic s’ha erigit com l’amenaça d’ordre mundial per excel·lència. Progressivament, les Nacions Unides, els mitjans de comunicació, governs de totes les latituds i un nombre infame d’ONGs s’han encarregat en la darrera década d’escampar el terror mitjançant rumors apocalíptics entre la població.

L’ecoterrorisme i les seves intimidacions, de les quals en destaca el protocol de Kyoto, estan d’allò més de moda. No hi ha dia que a la televisió no ens parlin de les greus hecatombes que tenim al tombar la cantonada. Tot i això cal que ens remuntem als orígens d’aquest assumpte per tractar de mantenir una mirada rigorosa i amb més perspectiva.

Fa 20 anys el cèlebre forat de la capa d’ozó va obrir la capsa dels trons i tothom se’n va omplir la boca de parlar-ne. Per citar una anècdota personal, recordo que, quan encara era a l’escola, la professora de ciències naturals tenia atemorida a mitja classe amb les seves profecies cataclísmiques sobre l’efecte hivernacle i la capa d’ozó.

Afortunadament per als meus antics companys de primària, el pas dels anys s’ha encarregat d’evidenciar que les variacions en el gruix de la capa d’ozó són aleatòries, fruit d’un cicle natural, i no produïdes per l’emissió de CO2 a l’atmosfera. L’any 2002, malgrat l’augment de la industrialització global, la NASA va constatar que el forat estava en un dels seus mínims històrics i que, a més, s’havia dividit en dos. Avui en dia ja ningú en parla.

Per contra, ara ens desborden a tot hora amb el canvi climàtic i les seves hipotétiques conseqüències; la desertització, les grans catàstrofes naturals, la fusió dels pols i glaciars i la probable inundació de la majoria de capitals mundials. I això que en el darrer segle la temperatura mitja del planeta tan sols ha augmentat al voltant de 8 dècimes de grau centígrad.

Cal recordar que, quan a finals del segle X, Eric el Roig, insigne explorador víking, va establir el primer assentament humà a Grenlàndia, va batejar el lloc com a ‘terra verda” (del danés, Grønland) pels seus extensos i generosos prats verds. No obstant, actualment prop del 90 percent de l’illa es troba coberta per una densa capa permanent de neu i glaç. No cal ser científic per inventar la sopa d’all, sense anar més lluny, la mateixa historia ens ensenya que és quelcom natural que la temperatura d’un planeta oscil·li lleugerament durant el transcurs dels segles.

Amb tot, si l’oscaritzat Al Gore, la multimilionària Greenpeace i la meva antiga professora de ciències continuen insistint en que l’amenaça més gran de la Humanitat és aquest irrisori canvi climàtic, m’agradaria planteja’ls-hi una pregunta:
Per quin problema deixem la segona posició, pels nens que moren d’inanició als països en vies de desenvolupament o per les malalties infeccioses que maten a milions de persones a l’Àfrica meridional?
Altres enllaços:
17.000 científics en contra del protocol de Kyoto.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Espero que portis americana de coloraines...

El primer que m'ha fet gràcia és com anomenes(patacada electoral) a la gran desgràcia tramposa que va tenir lloc l'any 2000. El fatídic any 2000 on "quatre" neocons amb tant poder com ambició descontrolada i cega van aconseguir robar unes eleccions i col·locar un titella ignorant per anar maquinant la seva estratègia, que ara, després de set anys, ha quedat ben clara.
El que han erigit com a nova amenaça per el planeta no és el canvi climàtic, que no genera ingressos i la indústria armamentística no hi té res a guanyar, sinó nous enemics ficticis per a inflar el pressupost en defensa.

Estic d'acord en què hi ha hagut exageracions amb el tema però no es pot negar que és un problema molt greu. No només és el canvi climàtic, és que som 6.500 milions de persones i fa només 200 anys n'érem 1.000 i seguim creixent a un ritme desorbitant. A més a més, vénen els xinets i els indis amb el consumisme com a nova religió, i tota aquesta pressió al planeta -que a hores d'ara ja no té prou capacitat de càrrega- ens porta cap a l'autodestrucció.

El que no es pot fer, és anar predicant que no hi ha un problema real i anar traient del cap de la gent la poca consciència que hi ha. No se si ho fas per a seguir la tradició provocadora del teu amiguet el sala i martin o perquè esperes treballar a libertad digital algun dia però és un acte molt irresponsable, sobretot si prové d'una persona amb ressò i influència com l'economista dels colorets.

PD:
Jo proposaria com a segon objectiu intentar salvar els nens que moren per inanició.
O potser podríem intentar traslladar-nos amb transport públic, reciclar, utilitzar energies renovables i fer pressió social mentre intentem organitzar un món més just?

Marq Martí ha dit...

Anònim,

Dóna’m proves del que defenses.

Ja de pas, podries dir-me qui ets. És molt fàcil criticar des de l'anonimat.

I sinó, continua disfrutant de l'anonimat i ves a fer coreografies multitudinàries amb en Kim Jong-Il a Corea del Nord.

francesc p. ha dit...

tens tota la raó, es la teoria Sala Martin que subscric, ara l'al Gore va guanyar les eleccions, nomes que el germanet del George W bush a Florida va fer de tril·lero.
A banda, no diuen que a l'Antártida està augmentat i molt la quantitat de gel,i que el pol Nord era viable anar-hi a peu ha 500/600 anys està comprovat. Som massa insignificants per fer tant de mal, mira si ho som, que nosaltres detotsels animals, en som els únics que hem necessitat invertar-nos un déu a la nostra imatge i semblança.

Anònim ha dit...

Bé, evidentment no puc demostrar que es manipulessin les eleccions del 2000 però la premsa ha fet moltes insinuacions i no deixa de ser sospitós que a l'estat del germanet de Bush, Florida, no es deixés votar a milers de persones (la majoria afroamericans)
La veritat és que considero als "neocons" capaços de tot.
Han sortit a la llum informacions que afirmen que tenien coneixement de l'atac a Pearl Harbour i van deixar que passés, i estic força convençut que d'aquí uns anys l'11S es veurà amb els mateixos ulls. Els mou el poder, els diners i la indústria de l'armament. Ja ho va avisar Eisenhower (surt a la intro de JFK d'Oliver Stone i per el youtube corren les seves declaracions).

De les xifres sobre l'augment de la població no en cal demostració. Són clares i unànimes. Surten a tot arreu. I per a mi és la dada més significativa i preocupant. Els límits del creixement són obvis. i més si tenim en compte l'augment del nivell de vida i la implantació de la cultura de "l'usar y tirar".

Sobre el tema del forat de la capa d'ozó, una altre mentida segons tu, no era causat per les emissions de CO2, sinó per gasos CFC, que no tinc ni idea de què són però si que sé que el meu desodorant abans n'emetia. Es van prendre mesures i es van aconseguir reduir les emissions d'aquest gas, solucionant així el problema (que era real).

En definitiva trobo bé que es busqui la veritat, i si s'ha exagerat i mentit es pot denunciar. Però no trobo bé que gent amb influència tranquilitzi la població o la "sedi" amb les seves paraules. Tenint en compte que ja és una societat prou apàtica i escèptica.

Em dic Albert Prat i sóc estudiant de com.audiovisual.

SALUTACIONS DES DE PYONGYANG

Marq Martí ha dit...

Benvolgut Albert Prat,

Primer de tot gràcies pels teus comentaris i per animar el bloc.

Tot i això he de dir-te que el forat a la capa d'ozó segueix fluctuant de forma aleatòria (seguint el seu cicle natural) arribant l'any 2006 a un dels seus màxims. El problema és que la causa d'aquest és purament natural, no d’origen antròpic.

L'orifici segueix viu, però ja no se’n parla, doncs ja no en som els culpables. No és material del que els ecoterroristes en puguin treure suc.

Pel que dius de les dades de la població hi estic completament d'acord. Però si determinem que el canvi climàtic no té el seu orígen a l'ésser humà, les dades no hi tindrien cap efecte al respecte.

Per últim, pel que fa al tema de les eleccions presidencials dels EUA l'any 2000, també n'estic al tanto de la teoria que parla del "cop d'estat" que van dur a terme les petrolíferes per plantar GW Bush a la Casa Blanca...

No obstant, t'he de dir que no aguanto de cap manera la colla de demagogs al més pur estil Michael Moore que, com Susan Sarandon, Sean Penn i Tim Robbins només fan que anar de ‘progres’ quan en realitat ells i les seves pel•lícules de pressupostos desorbitats són els productes més imperialistes i etnocentristes que hi ha al planeta.

PD: No et prenguis a malament lo de les Coreografies multitudinàries. A Corea del Nord són tot un èxit. Es coneixen com a Mass Games (en anglès), i fomenten l’esperit fraternal, ideal per una dictadura comunista.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mass_Games

Hi ha un documental molt recomanable que reflecteix el règim de Kim Jong-Il a través d’aquests jocs:

http://www.astateofmind.co.uk/

Video del youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=N9ZrP40wdlg

Albert Prat ha dit...

Encantat de debatre i animar el teu blog.
Les conyes m'estan bé, el fan més animadet..jejeje

Molt bo el vídeo de youtube, em sembla que és d'un videoclip de FAITHLESS.
És acollonant el que fa aquesta gent... almenys el rentat de cervell els serveix per alguna cosa.

Fins a la pròxima!

Marta Carreras i Masana ha dit...

Un postura molt atrevida. Poder fins i tot podria arribar a creure'm que a vegades ens volen posar la por al cos i ja m'està bé!! A vera si tots plegats encara que sigui per por fem alguna cosa! però em quedo amb la frase de l'Albert:

"El que no es pot fer, és anar predicant que no hi ha un problema real i anar traient del cap de la gent la poca consciència que hi ha."

Anònim ha dit...

M'han dit que l'Albert Prat és soci d'aquesta màquina de fer calers que s'anomena Greenpeace.

És la seva una postura neutra??

..o pel contrari ell també ens aboca cap al terror apocalíptic del que es parla a l'article?