dijous, 19 d’abril de 2007

“El departament d’educació hauria d’obrir portes a la música electrònica, en coherència als temps en que vivim”


Ruben Wagensberg - DJ

Té vint anys i és de Barcelona. Des de que amb 5 anys li compraren una bateria, la música és i ha estat un pilar fonamental en la seva vida i “la seva font d’energia i creativitat”. De naturalesa hiperactiva, i en ple fervor adolescent la seva mare l’apuntà a musicoterapia, únic mètode amb que, diu, aconsegueix relaxar-se.

En l’actualitat és DJ resident de l’emblemàtica Sala del Cel de Girona i té entre mans organitzar la primera escola de música electrònica d’Espanya, homologada com a llicenciatura universitària, una de les primeres d’Europa.

D’on va sorgir la idea de crear una escola de música?

Bé, aquest any, jo mateix vaig iniciar un curs de música electrònica a l’escola Microfusa, a Barcelona. Tenia molta il·lusió dipositada però em vaig endur una gran decepció.

¿...?

En les escoles de música electrònica no s’ocupen gens de la basant artística, és tot molt tècnic, no deixen espai per a la creativitat. Vaig abandonar el curs i vaig començar a rebre classes de l’Edu Perez també DJ, fill de Josep Perez, jefe de la Sala del Cel. Ens vam entendre força, i vàrem tenir la idea de crear una escola de música electrònica. La manca d’oferta d’escoles a Girona encara va fer més temptador el projecte.

Es difícil obrir-se camí en el món de la música...

La veritat, no sabíem molt bé com començar, com funcionava tot. Érem conscients de que el projecte requeria diners i una bona organització, som molt joves i no tenim gaires anys d’experiència. Li proposàrem la idea al Josep, però no li acabava de veure futur. Així que l’Edu i jo ens vam posar mans a la obra per crear un projecte ferm, al qual “El patriarca”, tal com sovint anomenem al Josep (ha, ha, ha) , no pogués rebutjar.

Entre tant ja voltava pels nostres caps la idea de que l’escola que féssim pogués estar homologada com a carrera universitària, com si fos “dret” o “economia”. Malgrat que érem conscients de la complexitat del projecte.

(Veu començar forts...) Per que tanta complicació?

S’ha de tenir molta energia per tirar endavant aquest projecte. No existeix cap precedent a Espanya. Els cursos impartits en les escoles existents de música electrònica no comporten l'obtenció de títols amb validesa acadèmica o professional.

I a arreu d’Europa?

Si, als Països Baixos les escoles de música electrònica han passat a està homologades.

Joves i massa idealistes?

En aquest moment el nostre gran repte de futur és aconseguir l’homologació de la carrera de música electrònica com a carrera universitària. Poder donar a un munt de joves com nosaltres l’oportunitat de llicenciar-se en allò que els hi agrada, en el que volen dedicar-se professionalment.

Realment canviaria molt la situació dels creadors de música electrònica amb un títol universitari sota el braç?

Creiem que la música està discriminada hauria de ser considerada com ho son moltes altres arts (la pintura, el disseny...) , i concedir-li així l’atenció que es mereix.

Però per exemple una persona pot llicenciar-se com a pianista, violinista...

Bé, si, es clar (ha, ha, ha), afortunadament fa anys que es disposa de l’opció de cursar la carrera dels instruments convencionals Però s’ha de tenir en comte que la música electrònica fa molts temps que s’està fent el seu lloc, des de els primers sintetitzadors de Giordio Moroder a la dècada dels 80, i en la actualitat té molt pes. Personalment crec que el departament d’educació hauria d’obrir portes a la música electrònica, en coherència als temps en que vivim. Nosaltres també som compositors! (ha, ha, ha)

Com funciona exactament el tema de l’homologació de l’escola com a carrera universitària ?

A Espanya el tema està una mica cru, son poc flexibles en adaptar-se als temps, que comporten noves realitats i per tant nous estudis.

Nosaltres portem mesos darrere de la delegació del Departament de Cultura i el d’Educació a Girona, però encara no hem obtingut resposta.

A més es suma la dificultat de l’adscripció. Els centres han d’estar adscrits a alguna universitat perquè se’t pugi cedir un títol universitari, així com per exemple l’Institut Dexeus esta adscrit a la Universitat Autònoma amb temes de recerca clínica.

Com serà la vostre escola?

La nostre escola es centrarà única i exclusivament en l’aprenentatge del llenguatge musical aplicat a la música electrònica . La durada serà de 18 mesos. Aquests estudis proporcionen als estudiants una formació sòlida de caire general en so i producció musical, on es familiaritzarà a l’alumne amb els diferents programes, sintetitzadors, etc. Materials que oferirà la pròpia escola.

El cap d’estudi és Arnau Sala, DJ resident de la Sala del Cel des de el 1999 i gran expert en la creació de música electrònica.

A més al estar posats a l’escena musical actual s’obren un munt de possibilitats a contemplar.

Com quines?

Tenim pensat dur a terme classes magistrals amb membres molt reconeguts en l’escena mundial de música electrònica . Artistes de la talla del productor espanyol David Kano (Cycle), Alexander Kowalsky, The Pinker Tones, etc...

Per quan està prevista l’obertura de l’escola?

L’escola tan si aconseguim la concessió de la seva homologació com a carrera universitària com si no s’obrirà el pròxim octubre. Ja tenim una llarga llista d’alumnes, la majoria de Catalunya. Però tenim previst que s’inscrigui gent de tot el país.

Bé Ruben des de el Blog li desitgem molta sort en el projecte, moltes gràcies


Per Isa Roldán