dilluns, 14 de maig del 2007

La catalanofòbia com a proposta electoral


La voluntat de tancar les emissions de TV3 al País Valencià no pot ser vista només com un simple gest per tancar una televisió autonòmica que està emetent sense el permís de la Generalitat Valenciana en aquest territori. Si vol, el govern de Francisco Camps té la possibilitat d'aplicar la llei per tal de que es tanquin els repetidors instal·lats al seu territori, altra cosa és que aquesta acció tingui cap mena de justificació social. Com va dir Estrella Blanes, la jutge que va aprovar el recurs fet per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) per tal de que no es tanqués el repetidor de Mondúver, "la senyal de TV3 no ocasiona cap problema per l’interès públic" perquè "TV3 no és una emissora clandestina o no autoritzada". La jutge va afegir que el problema és "la retransmissió d'una televisió pública autonòmica mitjançant un centre emissor sense autorització de la Generalitat Valenciana".

TV3 és una televisió que emet al País Valencià des de 1986 gràcies a la xarxa instal·lada per ACPV i finançada amb subscripcions populars i amb ajudes de la Generalitat Catalana. Per a molts valencians, TV3 és una televisió de referència on hi troben la serietat que manca a Canal 9. A més, " la catalana" dona veu a la minoria nacionalista i a tots aquells que es troben tan incòmodes amb la majoria absoluta del Partit Popular que suporten des de fa 12 anys.

Ni els socialistes valencians (PSPV) quan van estar al govern, ni tampoc el PP de Zaplana s'havien plantejat mai la il·legalitat de les emissions. És ara amb el govern encapçalat per Francisco Camps que es lluita pel tancament dels repetidors. Quan això passa pocs mesos abans de les eleccions autonòmiques i locals fa pensar que el què realment volen els populars és quedar-se amb els vots que podrien anar-se'n a altres partits com Unió Valenciana (UV) o Coalició Valenciana (CV). Tot i que sembla que el Partit Popular repetirà al govern amb una majoria absoluta aclaparadora, amb aquest gest, pretenen guanyar-se la simpatia de tots aquells votants anitcatalanistes i així, assegurar-se la majoria i evitar coalicions entre l'oposició. Així doncs, des del govern de Camps s'ha vist el tancament de les emissions de TV3 com un argument suficientment contundent per tal que l'electorat que els va donar validesa a les eleccions passades ho torni a fer a les del 27 d'aquest mes, i que aquells que voten altres partits més minoritaris se sentin també representats pel Partit Popular i canviïn el seu vot. D'aquesta manera el Partit Popular, concentraria tots els vots; des del centre-dreta, fins la dreta més radical i anticatalanista. Aquesta estratègia no se l'han inventat els populars valencians. A nivell estatal l'oposició liderada per Mariano Rajoy s'ha apoderat de tots els símbols nacionals, espanyols és clar, fent quedar a Zapatero com un separatista que posa en perill la unió d'Espanya i que es mostra massa proper als catalans.

Mentre es continuï utilitzant la catalanofòbia per obtenir més vots, les relacions entre Espanya i Catalunya o també, entre València i Catalunya no es normalitzaran. S'està portant la democràcia per un camí perillós, en el qual els parits es dediquen a identificar el seu possible electorat i després a actuen segons creuen que aquest espera. Francisco Camps i els seus han actuat com veritables directors de màrqueting; han estudiat quin és el seu "target grup", han elaborat un projecte que agradi a aquest públic i n'esperen una resposta a les urnes, i la tindran.

A més, la decisió de tancar els repetidors, obliga als socialistes valencians a posicionar-se i això és favorable pels populars. El diputat del PSPV d'Alacant, es va sumar a les mobilitzacions contra el tancament del repetidor d'aquesta província juntament amb representants del Bloc Nacionalista, Esquerra Republicana (ERC) i Compromís pel País Valencià. Els socialistes sempre han defensat que es continuïn les emissions apel·lant la llibertat d'expressió, tot i així, els populars no ho han tingut massa difícil per titllar-los de nacionalistes , intentant així, emportar-se la part més anticatalanista de l'electorat del PSPV.
Des del govern central, José Luis Rodriguez Zapatero manté la seva línia poc perfilada que tan hem vist en aquesta legislatura. El president del govern espanyol va desitjar un acord entre la Generalitat Valenciana i la Catalana perquè TV3 es continuï emetent però, va dir que aquest assumpte no era competència del govern central. Agustí Cerdà, portaveu d'ERC en el Congrés, va recordar que correspon al Ministeri d’Indústria atorgar un canal a la Comunitat valenciana. Joan Clos, ara ministre d'aquest departament s'ha mostrat a favor d'un pacte entre governs i en la seva compareixença al Congrés va donar suport a l'acord de reciprocitat, i a més, va dir que el reforçaria amb la concessió de quatre canals de TDT a la Generalitat Valenciana.
Amb aquestes mesures queden satisfetes dos de les tres condicions que Vicente Rambla, portaveu de l'executiu valencià, va posar si es volia que TV3 continués emetent a territoris valencians. La tercera condició era que "existís un respecte institucional a les denominacions de les dos comunitats". Això significa que TV3 hauria d'evitar la denominació "País Valencià" per referir-se al què dels de 1982 és considera Comunitat Valenciana. Aquesta petició del canvi de nom no és ni molt menys gratuïta, és evident que País o comunitat no són un mateix concepte ni expressen un mateix sentit polític o patriòtic.

Tot sembla apuntar que els populars tenen la majoria absoluta assegurada. Els moviments obscurs que ha fet el PP en temes d'urbanística o les declaracions del magnat de la formula 1 d'aquesta setmana, queden eclipsades pel sentiment d'orgull dels valencians. Els populars han apostat per València com si fos una veritable capital. A més, el Govern de Camps té una part de la oposició, la nacionalista, que li va molt bé per jugar a exaltar l'odi contra tot aquest grup. I què en fan els populars de la oposició que els podria prendre votants? Doncs guanyar-se el seu electorat. Com? Actuant de la manera que ho està fent amb TV3. Utilitzant la catalanofòbia com a proposta electoral per guanyar "quatre" vots més, que de fet, ni necessitaria.