dijous, 17 d’abril del 2008

La maternitat d'Elna

Recuperar la memòria, donar veu als silenciats, recordar als vençuts. En la conferència que van donar, Assumpta Montellà, Manuel Huerga i Jordi Creus sobre la història de la maternitat d’Elna, es va fer patent la força que tenen els mitjans de comunicació per convertir històries perdudes en l’oblit en temes d’actualitat que parlin de temes com la vida, la solidaritat i la dignitat humana. Un simple article d’una històriadora per a la revista Sàpiens, en què narrava uns fets desconeguts però colpidors dels exiliats espanyols que van passar la frontera francesa al 39, es convertirà l’any que be en la pel·lícula més cara del cinema català.
Gràcies a l’article publicat per la prestigiosa revista, molts “fills d’Elna” que no coneixien la seva pròpia història, ja que per als seus pares havia estat massa doloròs i vergonyòs recordar-ho, han pogut conèixer que gràcies a una dona, que va acollir a moltes espanyoles embarassades que malvivien a les platges de la Catalunya Nord i les portava a casa seva per assistir-es i cuidar-les durant l’embaràs i el part, ells són allà.
En la conferència va quedar palesa la vocació que haurien de tenir sempre els mitjans de comunicació. Servir al ciutadà. Els professionals de la comunicació han de transmetre històries que, a poder ser, emocionint i fagin pensar als que les veuen.