dijous, 17 d’abril del 2008

Vull sortir a la tele!

La televisió actual es caracteritza perquè cada cop més busca la participació de l’espectador en l’elaboració dels continguts. Falta d’imaginació, o és que es el que li agrada a la gent? Jaume Vilalta i Francesc Pou directors i realitzadors de programes que expliquen la realitat a través del propi espectador, com Efecte Mirall o Linia 900 han donat una conferència sobre aquest tema.

A partir del documental han anat sorgint nous formats televisius, que pretenen apropar l’espectador a la realitat al màxim possible, que és la seva pròpia realitat. Poc a poc l’espectador ha anat adquirint protagonisme alhora d’elaborar el contingut, mentre que el periodista o realitzador s’intenta allunyar de l’elaboració i es limita a donar-li, sota criteris periodístics, una forma atractiva pel consumidor.

Una de les feines més importants d’aquest tipus de programes és la de trobar el protagonista adequat. Busquen uns models que els permetin mostrar la seva realitat de manera natural, sense exageracions ni exhibicionisme. Les persones vergonyoses, o les que només busquin la fama, no serveixen per aquests programes, doncs mostrarien una realitat distorsionada.

Tot i que pot semblar que cada cop el paper dels periodistes és menys important, els dos conferenciants s’han mostrat d’acord amb que no és així. Avui dia, la informació la pot obtenir qualsevol, i el que conta és el criteri que s’utilitza per seleccionar-la i per explicar-la. Com ha dit Jaume Vilalta “la realitat no sabem què és, per tant, es venen punts de vista”.