dijous, 19 de març del 2009

“Huertas és el periodista del futur”


El sol il·luminava la gran aula 201 de la Facultat de Comunicació Blanquerna que s’obria per rendir homenatge al reconegut periodista Josep Maria Huertas Claveria i per presentar el llibre “Professor Huertas. Lliçons de periodisme” en honor seu.
La sala no estava plena, però el públic que hi ha assistit ha mostrat molt d’interès vers les paraules dels conferenciants: Eugeni Madueño, periodista, professor de la FCB i membre del Jurat del Premi Huertas Claveria, Josep Carles Ruiz, degà del Col·legi de Periodistes i Miquel Tresseras, degà de la FCB, tots tres presentats per una veu amb to de cantarella corresponent a la moderadora Susana Pérez, periodista guardonada amb la primera Beca Huertas Claveria.
“La memòria de Huertas continua viva”, comentava E. Madueño. “Huertas viu entre els professors d’aquesta casa” (referint-se a la Facultat) senyalava Tresseras. “És un símbol en el temps”, expressava J. C. Rius. Tots admiren profundament al seu antic amic i company de docència i per això han volgut transmetre al públic les múltiples raons per les quals les noves generacions han de tenir a Huertas Claveria com un referent professional.
“Era un professor que estudiava l’alumne i li donava disciplina, saber i empatia. Era un home honrat, compromès, independent i comprensiu que va crear un estil, un estil de vida, de professió i d’escriptura -deia clarament el degà de la Facultat- Huertas és el periodista del futur”.
El degà del Col·legi de Periodistes ha parlat del llibre dedicat a H. Claveria com un reflex del que el periodista i escriptor va ser. “Reconeix la seva vocació i voluntat. Va ser molt generós amb les altres generacions. Feia informació però tenia el deure de formar a nous periodistes”, afirma. Josep Carles Ruiz ha explicat que s’ha de recuperar l’espai de llibertat i d’autonomia i el compromís amb la societat que reivindicava J. Mª Huertas. “Qui el va conèixer aprenia de l’ofici però sobretot, dels seus valors”.
Tot aquest seguit d’elogis ha creat un ambient emotiu i de reconeixement a la forma de fer periodisme que Josep Maria Huertas reivindicava. Segons els conferenciants, ell repetia que un bon periodista ha ser humil i tenir curiositat universal i voluntat per escriure bé, condicions que, tal i com ha explicat Eugeni Madueño, Huertas aplicava en tots els seus escrits.
Miquel Tresseres, emocionat i contundent amb les seves paraules sempre gratificants vers l’homenatjat periodista ha demanat un fort aplaudiment per aquest. El públic ha respòs i ha estat una estona aplaudint commogut. Per finalitzar l’acte, s’ha entregat el llibre “Professor Huertas. Lliçons de periodisme” a la viuda de Huertas Claveria que, serena i satisfeta ha acabat expressant “gràcies de veritat”.