dimarts, 5 de maig del 2009

Grip o tapadora?


Portem ja una setmana que la premsa de mig món ha donat un gir de 180 graus. Abans els informatius obrien les seves portades amb la crisi, el par, l’economia... però des de fa ja uns dies aquests temes, que ens preocupen a tots, han passat a segon pla degut a la grip porcina, una grip originada a Mèxic i que ja s’ha estès per 4 dels 5 continents amb un total de 1.419 casos.
Fins el moment, a Espanya hi ha al voltant d’uns 60 infectats, i el número total de morts confirmats al món és de 30 segons fonts de la OMS (Organització Mundial de la Salut).
Tenint en compte que el número total de morts anuals al nostre país per la grip normal és d’entre 2000 i 3000 persones, no està fent el món un gra massa amb tot això de la grip porcina? o millor hauríem de anomenar-la com a nova grip, o virus AH1N1?

La qüestió és que aquests dies s’ha disparat una alarma social enfront d’aquesta grip tant desconeguda fins aleshores i que en realitat comporta uns símptomes exactament iguals als de les grips comuns, amb lo qual països com Mèxic, focus d’origen d’aquesta grip, s’ha posat en quarantena i en una de les ciutats més poblades del món com és Mèxic DF no hi ha pràcticament ni un ànima al carrer.
Escoles tancades, esglésies, oficines i restaurants d’entre d’altres molts establiments també han tancar les seves portes per por a nous contagis. I la por ha arribat a traspassar fronteres fins al punt de que Rússia ha vetat l’entrada al seu país de carn de porc procedent d’Espanya, una mesura “absolutament desproporcionada y sense cap recolzament algun en raons científiques ni de salut” segons consideracions del sector càrnic espanyol.
Realment unes consideracions que s’estan portat a extrems insospitables, tenint en compte que des de l’OMS s’ha jurat i perjurat que ingerir carn de porc no comporta cap mena de risc, ja que la grip es contagia per mitjà de l’aire.

Ens trobem realment davant d’un cas d’epidèmia tan alarmant?, o es tracta d’una tapadora per ocultar o desviar l’atenció del públic de temes veritablement tan importants com és la crisi, de la qual s’ha sabut recentment que Espanya podria ser dels últims països europeus en sortir-ne, i que el par podrà arribar a més del 20%?
Realment no sé a que estan jugant aquests governs donant tant d’èmfasi a un tema per el qual els pocs afectats greus que s’han trobat a Espanya, després d’haver passat uns dies en observació als hospitals, ja estan a les seves cases seguint un tractament ordinari d’antivirals, en comptes de fer front a la que tenim i ens segueix venint a sobre amb el tema de la crisi.

Quan acabarà tot això? Si tenim en compte que es tracta d’una grip que es contagia per mitjà de l’aire i que mostra uns símptomes comuns a la grip de tota la vida, és possible que no acabem per eradicar-la mai, i aleshores, quan deixarem de parlar d’ella com si es tractés de la nova tuberculosi?, quan deixarem de dedicar-li 2/4 parts dels informatius a un tema que possiblement mai morirà?
Les respostes continuen en l’aire, però espero que no per molt de temps.