dimecres, 24 de febrer de 2010

La vergonya nacional

Dilluns a la nit TVE va emetre en directe la gala per elegir el representant espanyol a Eurovisió 2010. Les cançons i les posades en escena es poden posar en dubte o no, però l’actuació d’un individu anomenat John Cobra (el seu nom real és Mario Vaquero) sí s’ha de qüestionar. Com és possible que una televisió pública com Televisió Espanyola permeti actuar a un personatge com Cobra?

Per tots aquells que no ho van veure, només han de saber que va cantar una mena de rap titulat Carol – nom de la seva dona, present a l’escenari– i que no va parar d’insultar i faltar al respecte al públic quan aquest el va xiular al termini de la cançó. L’espectacle va ser nefast, però pitjor va resultar per la imatge de TVE. Cobra, que ha estat a la presó, ja té antecedents com a personatge televisiu: al setembre del 2009 va aparèixer al programa El diario (Antena 3) on criticava durament la seva dona. John Cobra es va mostrar violent, agressiu i gens racional.

No és possible que la televisió pública permeti aquest tipus de representacions perquè l’espectador es pot sentir ofès. A més, la presentadora del programa, Anne Igartiburu, no va saber fer-lo callar. Les carícies i els “cariño” que li dedicava no eren gaire propicis per resultar més autoritària. Què hagués passat si en aquell moment Mercedes Milà – tan jutjada pel seu autoritarisme a Gran Hermano (Tele5) – hagués estat la conductora? Segurament ho hauria aturat de cop.

D’altra banda, sembla que TVE s’ha endut el seu premi, o calvari, segons es miri, per carregar-se a la tan criticada Pop Star Queen (Karmele Marchante, Tele5) i la seva cançó Soy un tsunami considerada una burla cap al certamen. Doncs ara tenen un problema, perquè la imatge de TVE ha quedat tacada per no desqualificar a aquells que s’ho han guanyat a pols. Haurem d’esperar a l’any que ve per saber si la cadena pren mesures més rigoroses o segueix amb aquestes normes, que no fan més que donar-li mal de caps. De moment, són la riota de tots els telediaris.