dijous, 11 de març del 2010

La importància de la formació i la propaganda, unides per la cultura

Els quinze minuts de retard de la conferència a càrrec de Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, amb Miquel Tresserras, degà de la Facultat de Comunicació Blanquerna, com a presentador, no van fer més que augmentar l’expectació entre els assistents, que amb prou feines ocupaven una mica més de la meitat de l’aula de la citada Facultat on es va realitzar la xerrada, el dijous 11 de març. L’acte va servir al conseller per a transmetre un discurs basat en la importància de la formació universitària a l’hora de crear ciutadans crítics, element estretament relacionat amb el periodisme, i, en certa manera, per difondre propaganda política de les accions que s’han dut a terme des de la Conselleria per tal de fomentar una dieta cultural “sana”.

La complicitat entre conseller i degà era palpable. L’aplaudiment que Miquel Tresserras demanà pel polític abans de començar la conferència ho evidencià. Des d’un bon començament, Joan Manuel Tresserras deixà clar que a banda de parlar dels hàbits culturals que els joves haurien de seguir, també volia realitzar una “reivindicació de la política, a partir de la perspectiva que ofereix haver estat en el bàndol informatiu i, actualment, en el polític”, exposà el conseller, qui havia exercit com a director del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (1991-1993). Així doncs, Tresserras considerà de vital importància la formació universitària, donat que és en aquest període “quan la persona es forma; qui en faci un ús irresponsable no tindrà esperit crític”, sentencià. Precisament, segons el conseller, la formació i l’educació són el principal pilar per a crear una dieta cultural saludable, enfront de la malsana “estupidització de la vida quotidiana dels joves, la qual coarta la seva llibertat”. Per aquest motiu, tal com comentà Tresserras, el Govern ha desplegat un pla d’estímul de la cultura entre la joventut, amb l’objectiu de democratitzar-ne el seu accés.

En aquest punt, el conseller inicià la segona part de la seva ponència amb el mateix to tranquil i concís: el paper del Govern en la difusió cultural i la influència que hi tenen els mitjans. Tresserras volgué destacar el malaurat “descrèdit profund que s’ha arribat a la política”. El màxim responsable català de cultura i mitjans de comunicació matisà que aquest descrèdit era tant responsabilitat política com periodística. Segons declarà el conseller, els polítics han caigut en “l’espectacle mediàtic”, mentre que els mitjans se centren en aquest element anecdòtic i n’extreuen conclusions i valoracions generals, cosa “totalment demencial”. D’aquesta manera, “es construeix una imatge perniciosa de la política en un país que li ha costat assolir la democràcia” valorà el polític.

Pel que fa als plans que el Govern català ha dut a terme per a la difusió cultural, Tresserras explicà la subscripció de diaris gratuïts a joves de divuit anys durant dotze mesos. El conseller, a més, ha volgut posar èmfasi en la importància de la cultura per a projectar el futur català. És llavors quan ha exposat els diferents plans que la Generalitat té previstos per tal de “treure suc” al potencial cultural de Catalunya, combinat amb un dels seus reclams exteriors més potents, com és el turisme.

En aquest sentit, Tresserras ha pretès “demostrar” la importància que el Govern vol donar a la cultura, comentada al llarg de tota la conferència, encara que aquests plans, tal i com ha admès, “potser no els podrem començar a desplegar, però ja estan aprovats”. El mateix conseller ha afirmat que “els objectius marcats s’han assolit”, cosa que farà que ningú pugui retreure al Govern que no hagi complert la seva feina, malgrat que no es pugui veure reflectida enlloc.