dissabte, 24 d’abril del 2010

Més enllà dels llibres i les roses

Sant Jordi va tornar a omplir, com cada any, els carrers de Barcelona de parelles d’enamorats i amants de la lectura. Des de primera hora del matí fins a última de la tarda, riuades de gent passejaven sense pressa per les avingudes que reuneixen l’essència de cada 23 d’abril: les Rambles, Passeig de Gràcia i Rambla Catalunya.

Molts dels que assistien a aquest espectacle van fer-ho mitjançant transport públic: a les parades Diagonal, Passeig de Gràcia i Catalunya del metro –línia 3– tampoc hi faltaven venedors de roses que, dibuixant un tímid somriure, aturaven fins i tot als vianants que, carregats amb una mà de bosses i alguna rosa, tornaven esgotats cap a casa.

La pluja també va convertir-se en una de les protagonistes de la jornada. A partir del migdia, els llibreters anaven mirant el cel cada dos per tres, preguntant-se si aquells núvols grisosos acabarien convertint-se en ruixats. Les males previsions, però, no van suposar cap amenaça pels qui, any rere any, gaudeixen del Dia del Llibre: es va tornar a veure la felicitat dels més menuts remenant contes sense parar, parelles que, agafades de la ma, passejaven embadalides pels carrers i les mirades plenes d’il•lusió que esperaven, ansiosament, que arribés el seu torn per conèixer en persona escriptors com Federico Moccia, Quim Monzó o Albert Espinosa.

Sense deixar de banda la tradició, la jornada va anar més enllà del llibre i la rosa: una de les parades que va provocar més aglomeracions va ser Leqtor.com on, per primera vegada, els vianants podien comprar e-books o, si més no, tenir-ne un entre les mans. Van ser molts els encuriosits que s’aturaven a observar aquest nou aparell, estudiar-ne el funcionament i preguntar-ne alguns dubtes. L’emissió de programes en directe que oferien alguns mitjans de comunicació també va despertar la curiositat de molts passejants. Des del magazine televisiu Divendres, de TV3, fins a programacions especials de cadenes radiofòniques com Catalunya Ràdio o RAC1 aclaparaven l’atenció d’espectadors de totes les edats. Als jardins del Palau Robert, els més joves van tenir l’oportunitat de conèixer alguns presentadors de Flaixbac i dedicar cançons en directe.

El més curiós és que el mercat de les roses tampoc va quedar-se enrere. Centenars de parades t’oferien, amb l’adquisició d’una rosa, la possibilitat d’endur-te llaminadures, galetes o un tros de pastís. Les noies més presumides podien optar, també, per la compra d’arracades, penjolls i anells en forma de rosa. Fins i tot es van poder veure des de roses vermelles a roses blaugrana o roses tenyides amb els colors característics de la bandera homosexual.