divendres, 25 de febrer de 2011

23-f; mini sèrie convertida en pel•lícula


23-f la película" Intèrprets: Paco Tous, Fernando Cayo, Mariano Venancio, Ginés García Millán, Juan Diego Producció: Espanya, 2010 Director: Chema de la Peña

Estrenant-se un 23 de febrer, podríem tenir grans expectatives vers la pel·lícula i més el dia que feia 30 anys del cop d’estat de Tejero. Fins i tot, ens podia passar pel cap una pel·lícula a l’estil “Frost contra Nixon” a l’espanyola, però no. El film de Chema de la Peña, potser més conegut per “Isi/Disi – Amor a lo bestia” amb Santiago Segura, no deixa de ser un telefilm més, que explica la trista història d’un cop d’estat maquinat per Millans, un general de València i un grup de seguidors incondicionals a Madrid.

Criden l’atenció els salts de temps gegants i desconcertants del principi de la pel·lícula, on sembla que la mort de Franco i el cop d’estat foren fets successius. El ritme narratiu es queda curt i en ocasions sembla interminable i per acabar-ho d’adobar, els personatges que hi apareixen, Tejero, Armada, Millans, el propi Rei Juan Carlos, són plans i no aporten res al discurs fílmic.

La pel·lícula mostra un paper molt important i potser un pèl excessiu al monarca i tota la seva família, on podem veure per exemple, a un jove Felipe escoltant converses telefòniques del seu pare o bé tota la reialesa, Sofia, Elena, Cristina i el príncep expectants, mentre el rei pren una decisió importantíssima on tenen fins i tot temps d’intercanviar mirades.

En el fons, aquest nou film que relata el que va passar un 23 de febrer ara ja fa 30 anys, no deixa de ser un record de totes les mini sèries que s’han fet ja, sense aportar cap perspectiva nova o cap informació rellevant respecte els fets. Ni tan sols, que deixessin marxar de les Corts a l’apuntadora Anna Balletbò perquè estava embarassada o com es va viure en altres llocs del país, com per exemple a Barcelona.