divendres, 25 de febrer del 2011

Operació a corre cuita

_________________________________________________________

Programa musical Operación Triunfo 2011, 10º edició

Producció: Endemol Music

Projecció: Diumenges 22h __________________________________________________________

Operación Triunfo havia estat fins al moment una fòrmula màgica d´ audiència. Era qüestió només d´ ajuntar els ingredients adients: somni, humanitat i repte. Es clar que, aquests adjectius s´ haurien d´ haver adreçat als seus concursants, persones de carn i os, que de sobte es troben dintre d´ una bombolla que per el seu bé, és millor que no continuï engreixant-se fins a empassar-se el seu propi ego.

El problema que ha presentat aquesta darrera edició i qui sap si serà la que tancarà definitivament l´ era dels triunfitos galácticos, rau en el defugiment dels atributs que caracteritzaven a aquest programa on l´ humilitat i la voluntat de ser artista, encara semblaven tenir lloc. El vertader protagonisme d´ aquesta any ha estat absorvit per la seva exhuberant presentadora, de mans grosses i carisma sexual, Pilar Rubio. La decisió de no renovar contracte amb Jesús Vázquez i apostar per la bellesa, semblar ser que no sempre és un benefici segur i pot ser aquest un dels primers casos explícits on es demostra que la planta no ho és tot ja que el públic crítc encara continua exigint qualitat i professionalitat. A la prominència de la presentadora s´afegeix la tria del nou jurat, on després del forçat però enriquidor acomiadamente d´ en Risto Mejide, es presenta una banqueta de personalitats d´ opinions planeres, que no van més enllà de consells de vestuari i allaus a les concursants, ja que aquest any en compten amb unes de molt maques. La normativa de l´ acadèmia i les expulsions canvien diàriament sense explicació alguna al públic, que és vertiblemente qui ha d´ estar encoratjat per a votar i mantindre l´ audiència, per tal d´ evitar el que ara està succeint.

Un cop valorats els danys i despeses que ha causat aquesta desena remesa d´ Operación Triunfo, algú de casualitat s´ ha planteja que serà dels concursants? D´ aquelles persones que han renunciat durant aquest temps a les seves famílies, estudis, treballs i fins i tot a la seva pròpia personalitat? Ara de sobte això ja no és responsabilitat ni de la organització del programa ni de la cadena de Tele 5 sota la qual ha estat empadronat el concurs durant tants anys, però tot i aixó donem gràcies al immutable somriure de la Nina.