dijous, 17 de març del 2011

“GOSAR SABER, GOSAR PREGUNTAR, GOSAR EXPLICAR”

Així va començar la conferència el senyor Lluís Bassets, periodista i director adjunt del diari El País, al intentar definir que és el periodisme. L'acte es va celebrar a l'Auditori de la Facultat Blanquerna de Comunicació a les 12h del migdia. La conferència es va titular “Els mitjans de comunicació i els valors democràtics” i hi van participar, a part del senyor Bassets, el periodista i ex-corresponsal europeu de TV3 Martí Anglada, i Montserrat Guibernau, catedràtica de Ciència Política del Queen Mary College de la Universitat de Londres.

Martí Anglada també va intentar definir periodisme responent a la qüestió tantes vegades debatuda: la premsa és el quart poder? I ell va respondre que no, o o almenys no ho hauria de ser, “els periodistes som mediadors, canalitzem els interessos de grups socials i alhora controlem els poders”. La catedràtica Montserrat Guibernau en canvi, va enfocar més la seva intervenció cap al tema de les revoltes àrabs, parlant sobre el perquè de la gran influència de les xarxes socials en aquestes. Les raons que ella va donar va ser que es tendeix a tenir més confiança en aquest mitjà que en els mitjans de comunicació, per la manera com ens arriben els missatges: en un to personal, directament a la pantalla del nostre ordinador/mòvil, etc. i això fa que creem l'idea d'una comunitat que en realitat no existeix “els social media trenquen l'isolament que provoca l'individualisme excessiu de la nostra societat”.

Alhora els diferents conferenciants també van tractar el tema de Wikileaks, i tots van estar d'acord al afirmar que aquests documents han confirmat moltes coses que ja se sabien. El senyor Anglada va comentar que “ara la diferència es que podem citar a Wikileaks”. Bassets va afegir que a més a més a conseqüència de l'aparició d'aquests documents s'han demostrat les deficiències i les excel·lències del periodisme, “només Wikileaks no serveix, perquè és material en brut, es necessita un procés de verificació que es el Periodisme”. Guibernau va advertir que una altra conseqüència és que les diferències entre el que és públic i el que és privat s'estan difuminant, “ara els diplomàtics hauran d'actuar sempre com si estiguessin en públic per evitar aquestes filtracions”.

Per últim es va parlar sobre el que representa la premsa groga en una democràcia, “només podem tenir premsa excel·lent si al costat tenim escombraries” va afirmar Bassets fent referència a la existència necessària de premsa sensacionalista en societats que gaudeixen de llibertat d'expressió “les democràcies són els territoris perfectes perquè sorgeixin les vaques de quatre caps”, va dir Lluís Bassets quan el periodista Martí Anglada va criticar la notícia inventada que va aparèixer a un mitjà anglès sobre el naixement d'una vaca amb quatre caps. A tot això Guibernau va afegir que s'ha d'anar amb compte amb aquestes “escombraries”. L'important és educar a la gent perquè sàpiga diferenciar, “sinó la seva llibertat es veu molt reduïda”.