dijous, 17 de març del 2011


Jordi Pujol: "El problema de la immigració hi es a tot arreu, els moviments migratoris son inmesos i ens afecten a tots"


La immigració ha esdevingut un problema i d'això ja en va parlar Jordi Pujol en el seu llibre "La immigració,problema i esperança de Catalunya" l'any 1994.

A les Jornades Blanquerna també s'ha volgut parlar del tema en la taula rodona titulada "La Mirada europea de l'altre: integració vs. integrisme" amb dos grans convidats: Norbert Bilbeny (catedràtic d'ètica a la UB) i el conegudissím Jordi Pujol (expresident de la Generalitat de Catalunya), i com a moderar Miquel Tresserras (degà de la FCB).



Norbert Bilbeny ens ha volgut parlar de la integració relacionada amb la immigració fent referencia a lemes de Pujol. D'una banda el primer que ha anomenat ha estat: "fer país", és a dir, "fer una comunitat de gent en un país amb tradició i valors propis". D'altra banda, també ha utilitzat l'expressió, també d'en Pujol, "És català qui viu i treballa a Catalunya". Una expressió que continua sent vigent avui en dia i d'aquí ha fet referencia al tema convencional on remarca que més que la integració ens ha d'interessar la convivència, ja que ens trobem en comunitats on creix la xenofília, una actitud de limitació davant dels nouvinguts i és la llavors de factura social a Europa. Tot seguit, ens ha parlat d'allò fonamental: la capacitat i l'oportunitat de sentir-se del país (una lliçó que prové de França i hauríem de prendre nota, segons Bilbeny). "És important tenir en compte que hem de crear un clima favorable a la cohesió, és el repte de Catalunya i d'Europa per poder fer un país on valgui la pena viure". Tot i així, la integració és un procés que demana temps com tots sabem, per això aclara que no hem de ser tant exigents amb els nouvinguts.



El discurs de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha estat molt més extens que el de Norbert Bilbeny a causa de la quantitat d'exemples i experiències pròpies que ha explicat. "El problema de la immigració és un problema que hi es a tot arreu perquè els moviments migratoris son inmesos i ens afecten a tots", aixi ha començat la intervenció d'en Pujol. Des de fa temps la immigració ha alterat Catalunya, i com bé recorda l'expresident, "A Catalunya l'hem esperat millor que altres amb la tendència de defensar els valors propis, però sobretot hi ha d'haver el respecte per davant de tot". El tema de la immigració a Catalunya, segons Pujol, oscil·la entr dues coses "dolentes": una és el rebuig (o la por, dues coses que van lligades) i l'altre el bonisme (comprensió i ganes d'ajudar), en resum, una situació que pot ser difícil cara a la integració.

Finalment ens ha parlat de tres coses que van ajudar a la integració de Catalunya fa anys: els país i la seva tradició, L'Església (perquè va acollir a la gent i es va considerar una tasca catalanitzadora molt importants) i el PESUC (partit comunista i el seu sindicat). "Això ho considerem com una idea global, ja que gràcies a la barreja d'aquests tres factors es va salvar el país".





VÍDEO: aglomeració de joves fotògrafs a l'arribada de Jordi Pujol:

http://www.youtube.com/watch?v=2MLO30MLrNA