dimecres, 16 de març del 2011

Martí Anglada: “Amb Wikileaks podem dir moltes coses que ja sabíem”

La FCB, aquests dies, està sent molt visitada per professionals del sector de la comunicació. Lluís Bassets, Martí Anglada i Montserrat Guibernau han acudit avui a les 12 del matí a l’auditori del nou edifici de la facultat.

Els tres experts en periodisme han exposat, duran gairebé dues hores, les seves idees sobre els mitjans de comunicació i els valors democràtics, en una conferència moderada per una professora de la mateixa facultat: Mº Dolors Genovès.

Bassets, director adjunt del diari El País, ha assegurat que “el periodisme és una disciplina de verificació, però amb això no n’hi ha prou, necessitem llibertat d’expressió perquè aquesta es pugui contrastar i pugui ser debatuda“. Ha afegit que els periodistes tenim l’obligació de preguntar sobre qëstions que no es volen respondre, i també, que hem de gosar explicar aquestes respostes quan algú no vol que s’expliquin.

L’excorresponsal europeu de TV3, Martí Anglada, ha qüestionat el quart poder argumentant que “la premsa no és un poder, ni ho ha de pretendre”, ja que la seva funció és fer d’intermediari. Anglada ha afegit que tot aquell mitjà que vulneri el respecte i li manqui voluntat d’aproximar-se a la veritat es convertirà en tabloide.

D’altra banda, la catedràtica de Ciència política del Queen Mary College, Montserrat Guibernau, ha subrratllat l’èxit que tenen les xarxes socials, “l’individualisme fa desconfiar dels demés, les xarxes socials han aconseguit crear una confiança virtual” tot posant d’exemple el cas de les revolucions dels països àrabs.

El fenòmen Wikileaks, entre altres temes, també ha estat present en la conferència: Bassets ha subrratllat que aquest fet demostra les deficiències i excel·lències del periodisme, mentre que Anglada ha afegit que amb Wikileaks podem dir moltes coses que ja sabiem, per últim, Guimbernau ha resumit que aquest fenòmen és “la prova que la línea entre allò que és públic i allò privat s’està borrant”