dijous, 17 de març del 2011

Núria Garcia: “A la televisió cal reflectir el món que ha quedat exclòs de la pròpia ficció”

La convivència en les sèries de ficció correspon a una de les taules rodones que aquest matí s’ha dut a terme a la Facultat de Comunicació Blanquerna. Els convidats de la taula han estat Carmen Fernández, Núria Garcia i Francesc Manuel López Chávez i Rosa-Àuria Munté, professora de la facultat, ha esdevingut la moderadora.

Carmen Fernández, guionista de la sèrie televisiva Infidels, ha assegurat davant les polèmiques sorgides que Duran i Lleida no ha estat darrere de la mort d’Infidels sinó que no era rendible mantenir-la. Carmen Fernández s’ha mostrat molt reticent al afirmar que és una de les poques sèries amb la qual “ha treballat sense pressions ni censures” durant la seva participació.

Núria Garcia, Dra. en comunicació, ha mostrat una idea de canvi al públic: l’escenari de consum ha canviat i és possible per a qualsevol persona consumir qualsevol producte audiovisual en qualsevol lloc. Per tant, les noves sèries ja no es pensen per socialitzar sinó per consumir individualment. Núria Garcia ha afegit a la seva aportació que, dins les representacions familiars a la televisió, sempre han estat present parelles heterosexuals en major mesura. És per això que, tal i com ha dit: “s’ha utilitzat l’humor per emmascarar la guerra de rols entre parelles homosexuals i heterosexuals”, exemplificant Escenas de Matrimonio o sèries com Cámera Café. Núria Garcia ha acabat la seva intervenció afirmant que: “ a la televisió cal reflectir el món que ha quedat exclòs de la pròpia ficció, aquella realitat existent que desconeixem i que no és la nostra però que tampoc forma part de la ficció ni té lloc en ella”.

Francesc Manuel López Chávez, codirector de l’informatiu cultural Miradas 2 de TVE) ha defensat durant la seva intervenció a la taula que: “amb les sèries de televisió allò que vivim dia a dia no ho reflecteixen” sinó que ens mostren altres models de relacions familiars i afectives que no són les nostres, d’altres diferents.

La convivència en les sèries de ficció s’ha donat per acabada amb un petit debat entre Francesc Manuel López Chávez i Carmen Fernández sobre la finalitat de les sèries televisives: entreteniment o educació?