dijous, 10 d’abril del 2008

"Amb estudis i una bona base, sempre tindràs les mateixes oportunitats que els altres"


El Mohamed Abir va néixer a Barcelona ja fa 22 anys. Els seus pares són marroquins i, junt amb els seus 4 germans, viuen al barri de Gràcia de la capital catalana. Per totes les persones que encara avui dia tenen prejudicis contra els àrabs o els immigrants en general, els aniria bé coneixe’l. No és ni millor ni pitjor persona que ningú. Simplement un tio normal, tan català com el que més, i que accepta els seus orígens amb orgull i amb total naturalitat, sense complexes. És un exemple d’integració, però tampoc ha fet res especial per integrar-se, simplement ha viscut de manera normal.

Creus que hi ha racisme en la nostra societat?
Avui dia si que hi ha un pèl de racisme, tot i que cada vegada això va a menys, ja que cada cop la societat va evolucionant en aquest aspecte
A què es deu el racisme?
Aquí a Barcelona, hi ha molts immigrants, que vénen de cultures diferents. Hi ha molta gent i hi ha gent d’aquí que pot sentir que els hi traiem coses a les que ells tenen dret, però al cap i a la fi, tots som persones i hauríem de tenir els mateixos drets. Potser també hi ha una part important dels immigrants que estan ficats en la delinqüència, gent que veu quan arriba aquí que té tantes coses que als seus països no tenen que es creen una il·lusió de què estan a un paradís i es poden arribar a passar una mica.
Per un immigrant és molt difícil integrar-se?
Segons la religió i la cultura que ell tingui pot tenir més o menys dificultats per integrar-se. No és el mateix la integració d’un asiàtic o d’un musulmà, que un sud-americà. Els asiàtics i els musulmans venen de cultures diferents, pel que fa al idioma, els costums... pels sud-americans és més fàcil.
Qui en té més culpa?
Pot ser és més culpa de l’immigrant, perquè tot immigrant que ve aquí, està vivint aquí, però segueix practicant els hàbits del seu país. Com el cas del mocador de les nenes, jo si el portés, al principi intentaria no portar-lo per facilitar la meva integració. Un cop integrat ja és diferent, perquè la gent ja sap com ets. Si actues com una persona d’aquí però sense deixar de ser com ets no has de tenir cap problema.
Però això no és gens fàcil no?
És difícil, però quan més jove ets més fàcil ho tens.
Creus que has tingut les mateixes oportunitats que un noi de pares catalans?
En el meu cas, crec que si. Jo he nascut aquí i la integració és molt més fàcil. També està clar que, per exemple, alhora de tirar un currículum, no és el mateix que posi Mohamed Abir què que posi Jordi Torres, però pel que fa a les oportunitats, amb estudis i una bona base sempre tindràs les mateixes oportunitats que els altres.
T’han educat de manera religiosa?
En el meu cas no. No m’han volgut inculcar la religió, sinó més educació que religió. Sóc creient però no practicant. Si que faig el ramadan però.
Quin paper creus que ha de jugar la religió en la societat?
La religió ha de tenir el seu lloc. S’ha de respectar a la gent que hi creu però que no influeixi en la que no hi creu. La religió ha de ser lliure, no es pot inculcar a ningú. No estic d’acord amb la situació als països àrabs. Depèn de quins països són molt extremistes i intenten influenciar molt en la població.
És molt diferent el Marroc de Catalunya?
No té res a veure, és tan diferent!... La cultura, l’economia, el menjar, les costums de la gent. Un país gairebé del 3er món comparat amb un país de primera categoria europea.
Per què creus que és tan difícil l’entesa entre el món àrab i el món occidental? Tenen pensaments molt diferents, maneres de viure diferents. És una mica complicat. Aquí se li dona molta importància a alguns aspectes que potser allà no en tenen tanta.
Què penses del paper de la dona en el món islàmic?
El paper de la dona és molt petit dins de la societat, però cada vegada s’avança més. El Marroc és un dels països més desenvolupats d’Àfrica. Des d’aquí es creu que la dona no té cap dret, i en part tenen raó, però han d’entendre que és un país molt atrassat, i tots els països han passat per aquesta etapa. Aquí es veu tot molt radical i realment no és així. Però a l’any 2008 haurien d’estar més desenvolupats en aquest aspecte
Creus que, a vegades, es pretén criminalitzar l’islam?
Penso que si. Al ser una religió amb tan valor i tanta importància per als seus fidels, la gent li té una mica de ràbia. La dona, el terrorisme, tot això ho aprofiten per criminalitzar-lo. Si et llegeixes el corà, com en qualsevol altre religió, pots veure que té coses molt lògiques i coses un pèl exagerades.
Amb Zapatero els immigrants viuen millot que amb Aznar?
Amb Zapatero han tingut més facilitats que amb l’Aznar. Tot i que ha expulsat a molta gent, els que s’han quedat han tingut facilitats
Però també ha fet alguna regularització massiva
No crec que per a un país sigui bo, perquè tot lo massiu no és bo. Espanya està plena d’immigrants i no és bo que vinguin tants sinó hi ha feina per tothom. A més, les regularitzacions les fan quan a ells els interessa. Si que s’han de donar oportunitats perquè vinguin, treballin un temps i puguin guanyar uns diners importants. A més, normalment solen fer feines que els espanyols no volen fer, per tan no treuen el treball a ningú.
Als teus pares els importaria que et casessis amb una noia d’aquí?
Jo crec que si que els importaria. Hi ha hagut un canvi generacional. Els que venien d’allà, normalment es casaven amb noies d’allà. Però jo soc català, m’he criat aquí. No sé, està complicat, abans la gent no es casava per amor, ara ja veurem que passa, em faria il·lusió casar-me amb una dona que hagués tingut una vida paral·lela a la meva, però casar-me amb qui jo vulgui, i si és d’aquí doncs és igual. Aquest és un conflicte que tard o d’hora arribarà a les cases.