dijous, 11 de març del 2010

Joan Manel Tresserres aposta per la digitalització de la cultura sense renunciar a les formes tradicionals

A les 12 del migdia de l’últim dia de les Jornades Blanquerna ha tingut lloc una de les conferències més esperades: “La cultura mediàtica dels joves i la política de la Generalitat” a càrrec del Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació Joan Manel Tresserres. Ha estat un dels actes centrals de les jornades i com no podia ser d’una altre manera el moderador ha estat el degà de la Facultat, en Miquel Tresserres.
La bona relació entre ambdos s’ha vist clarament des del principi i, fins i tot, el degà s’ha atrevit a aclarir en to humorístic que no els unica cap relació de parentesc sinó una gran amistat. Acte seguit, els alumnes han aplaudit efusivament al convidat i aquest s’ha sorprès perquè “no és molt habitual que s’aplaudeixi a un membre del govern abans de començar” i que els seus companys no el creurien quan els ho expliqués. Després d’aquest amè començament de la conferència, Joan Manel Tresserres ha entrat en matèria destacant en primer lloc, la importància d’una bona formació dels joves a la Universitat. A més, també ha fet referència a la gran quantitat d’informació que hi ha en el món on vivim i que, precisament, aquesta formació és la que ha de permetre als futurs comunicadors convertir la informació en coneixement per a la societat. Aquesta reflexió l’ha portat a profunditzar en el tema del consum cultural dels joves. Sobretot, ha destacat que la disponibilitat de continguts audiovisuals a través de diferents plataformes substitueix l’adquisició de coneixements a través de la lectura. En conseqüència, estan impulsant des de fa dos anys un projecte des de la Generalitat que ofereix la possibilitat als joves que fan 18 anys de subscriure’s gratuïtament a un diari o revista durant un període de temps limitat. Tanmateix, ha afirmat que també s’aposta per la digitalització obrint nous portals a Internet encara que, segons el conseller això donarà lloc a gèneres informatius híbrids. A més, Joan Manel Tresserres també ha fet referència al fet que les noves tecnologies faciliten fer la informació de manera més ràpida i que això ha de fer que els periodistes tinguin més temps per reflexionar i no al contrari.
Després d’aquesta primera part, s’ha centrat en explicar les relacions entre la política i els sistemes de comunicació. Ha fet especial èmfasi al descrèdit actual dels polítics i el paper que juguen els mitjans en fer de la política un espectacle. Tresserres ha afirmat que la responsabilitat és del sistema polític però que els mètodes de treball dels mitjans no són els adequats per servir a la ciutadania. Per acabar, ha fet referència a la cultura altra vegada però de manera més general. Ha exposat les diferents ajudes i subvencions que proporciona la Conselleria i a més, ha declarat que “Catalunya ha de tenir una mirada desacomplexada de la seva pròpia cultura sense desatendre la cultura internacional”. En aquest punt de l’acte, el conseller ha enumerat tots els projectes que tenia en marxa i això ha provocat que els assistents anessin marxant discretament de la sala, ja fos per avorriment o perquè s’acostava l’hora de dinar. Seguidament, s’ha iniciat el torn de preguntes en el qual molts alumnes volien participar però finalment els afortunats han estat sis estudiants. L’acte ha acabat amb un gran aplaudiment per part del públic assistent.