dilluns, 12 d’abril del 2010

No diguin més tonteries

Som al segle XXI, a un país amb democràcia on no es veu amb bons ulls el maltractament animal, però sí les curses de braus. Sembla que després d’uns anys, algú ha obert els ulls i ha tingut el valor de posar el crit al cel i moure als ciutadans per parar aquesta pràctica cruel.

Així, Catalunya està en viu debat des de finals de l’any passat, concretament des de mitjans de desembre quan es va aprovar la tramitació de la ILP (Iniciativa Legislativa Popular)per abolir les curses de braus al territori català. Les 180.000 firmes recollides i la diferència de vuit vots en la proposta, ja que 67 diputats van votar a favor i 59 en contra, ha fet possible portar la proposta al Parlament de Catalunya, on s’està duent a terme l’esprint final del debat a favor i en contra de la modificació de l’article 6 del text refós de la llei de protecció dels animals ja ha aprovat anteriorment o dit d’una altra manera, de la llei anti taurina. Des del mes passat, s’estan duent a terme les compareixences de diverses persones que van sol·licitar els grups parlamentaris: 15 que volen l’abolició, com són el filòsof Norbert Bilbeny i el científic Jorge Wagensberg, entre d’altres i uns altres 15 en contra, com el filòsof Víctor Gómez Pin o l’apoderat de José Tomás, Salvador Boix.

Per molt sorprenent que sembli, el debat serà llarg i apassionant ja que no tots els partits polítics estan en contra de l’abolició de les curses de braus, tal com passa amb el PP, PSC i Ciutadans que no volen que es prohibeixin, en contra dels que sí que volen com ERC i ICV. És normal que no tots pensem ni vulguem el mateix i estem en una democràcia on hi ha llibertat d’expressió, però igual que algunes coses com per exemple el racisme no són respectables, fer patir a un brau fins la seva mort en una plaça mentre milers de persones el contemplem sagnant tampoc hauria de ser respectat. És obligat i necessari poder decidir sense estar pressionat per ningú, però senyors i senyores, hi ha coses que no s’haurien de debatre. Que un brau pateixi i acabi morint sota la mirada d’una gentada que no para de cridar i ovacionar a l’home que el mata, és injustificable. A cas estem a l’època dels gladiadors on dos es barallaven mentre la resta de la ciutadania cridava donant suport a un o altre, esperant que el contrincant acabés rendit o morint? O a cas estem en els temps que deixaven anar a les feres i havien de lluitar amb elles a la plaça? El més greu és que tots dos gladiadors estaven al mateix nivell, en canvi un torero i un brau no ho estan, perquè el segon es troba indefens davant la barbàrie humana. També és veritat que les curses són patrimoni històric, però és que tirar ases d’un campanar també ho era. A vegades sembla que estiguem a anys llum del segle XXI.

Una veu molt important a Catalunya ha donat la seva opinió, tal com havia de ser. El President de la Generalitat José Montilla ha afirmat: “Estic en contra de la prohibició i a favor de la llibertat”. Senyor President, no s’equivoqui, voldrà dir que està a favor de la llibertat humana, no animal. Tot i que no li sembli, els animals també haurien de tenir llibertat i protecció davant d’actes humans cruels com aquest. Però no s’amoïni perquè hi ha d’altra gent que pensa com vostè: la gent del món dels “toros” i els seus seguidors. És evident que amb tants anys de tradició en aquest país serà difícil que la gent seguidora de les curses de braus no vulgui veure-les més. I aquí està el debat. A part, també resulta penós que l’estat es deixi diners en aquest tipus d’oci i alhora que en tregui diners del mateix. Alguns han comparat les curses amb l’abolició del clítoris o el maltractament a les dones. No cal anar tant lluny ni fer aquest tipus de comparacions, sinó posar sobre la taula el què hi ha: un animal que a part d’estar sentenciat a morir, se’n fa un espectacle de la seva mort i aquesta no és curta, sinó dolorosa. I qui no ho vegi així és que és fa el cec.

D’altra banda, l’últim en parlar ha estat el Dalai Lama que en una carta gestionada per l’Associació per la Defensa dels Drets dels Animals i que ha fet enviar al Parlament, s’ha mostrat en contra de les curses de braus.

Dos punts de vista diferents i una llei que farà que s’acabi la tradició taurina a Catalunya i un espectacle més de matar un animal o que deixarà que la tradició s’imposi a la moral. Perquè molta raó té el científic Jorge Wagensbergquan considera que abolir les curses de braus forma part del “progrés moral”. I que no s’equivoquin els que diuen que el rebuig als “toros” és un tret català en contra d’Espanya. No. Tot és ètica moral. Facin un esforç, fiquin-se a la pell d’un brau i després parlin.