diumenge, 25 d’abril del 2010

El Sant Jordi segueix brillant sota un cel encapotat








Gris. Aquest és el color que desprenia la Capital del Maresme, i Catalunya en general, en un dels dies més especials per la cultura catalana i pel sentiment nacional. Ja feia dies que les previsions meteorològiques amenaçaven la Diada: “ruixats de forta intensitat a la zona central de la costa del Maresme”, alertaven els experts, però finalment el cel ha seguit contenint-se les ganes de deixat anar – un cop més aquesta primavera - un enorme aiguat que hauria esvaït la màgia d’un dia com aquest. Tot i això, el matí seguia sent gris. Ni el vermell més fresc de les roses, ni el mosaic de llibres que inundaven el centre neuràlgic de la ciutat ni tampoc la gentada que caminava amunt i avall per la plaça de Santa Anna i la Riera aconseguien fer brillar la Diada Nacional. Això sí, i com ja és tradició, marees de grups dels diferents centres educatius van florir entre les parades de roses i els llibres. “Des de l’escola es treballa molt el tema de la Diada, i com que també és tradició, encara que sigui un cop a l’any es regala un llibre als petits”, explica Mònica Ballesta, que porta la seva classe de sis anys a veure l’ambient que es respira per Sant Jordi. “És un dia especial, ja que la petita excursió clou tot el treball que s’ha fet perquè coneguin la llegenda de Sant Jordi i agafin hàbits de lectura”, afegeix. Les visites dels alumnes de les escoles han donat dinamisme i ambient festiu, i una mica de llum, al llarg del matí, tot i que la venda de roses i llibres no respon proporcionalment al número de persones que han passejat pel cor de Mataró: “Podria anar millor, però a mesura que s’acosti la primera hora de la tarda la cosa s’animarà”, assegura Núria Bas, venedora de roses per un dia a la Riera. Als peus de la Riera, Carme Calls assegura que amb tanta xicalla “hi ha molta gent però no es compra tant”. En el seu cas, hi ha l’opció de vendre roses amb una caixa que ells mateixos fabriquen: “Vam pensar, si fabriquem caixes, podríem vendre també roses”. De moment, l’experiència “està sent molt positiva”. Prop del centre neuràlgic d’aquesta Diada, però lluny de les aglomeracions que hi ha a la Plaça Santa Anna, justament en una de les cantonades de la Plaça de les Tereses, s’ofereixen roses personalitzades: “Per no fer un regal tant típic, tenim uns cartellets on es pot posar una petita dedicatòria”. “A més, on estem, la gent que està de pas ens ho compra a nosaltres que no té vint parades diferents al costat”, explica Laura Marxal.

A pocs metres de l’Ajuntament, la Plataforma Mataró Decideix també ha fet acte de presència en un dia tan assenyalat. La Plataforma ha instal·lat la seva guingueta per seguir recollint vots anticipats pel referèndum per la independència que tindrà lloc a Mataró el proper 20 de juny.


Pel que fa a la venda de llibres, la mítica llibreria Robafaves explica que els exemplars més venuts aquest any són el del programa d’humor de TV3 Crackòvia; El Asedio, d’Arturo Pérez-Reverte; Se sabrà tot, del periodista Xavier Bosch, o Sang Vessada, d’Asa Larsson
. També han tingut gran acollida entre el públic mataroní la biografia de Gerard Piqué i La màscara del rei Artur, de Pilar Rahola.

Els llibreters destaquen, així mateix, les grans xifres de vendes registrades pels llibres d’autors catalans. Des de la llibreria Actua asseguren que els ingressos per la venda de llibres no ha disminuït respecte l’any passat, tot i que la tarda de pluja de dijous va amenaçar la jornada i va provocar que molts compradors no sortissin a adquirir els primers llibres.

D’altra banda, i un dels actes que ja formen part del programa d’activitats del dia de Sant Jordi és la visita a l’Ajuntament. Desenes de persones han estat fent cua perquè els regidors del consistori, guies turístics per un dia, els expliquessin els espais més representatius i les anècdotes més curioses que s’amaguen darrera les portes de l’Ajuntament. Mentre el líder del PP, Pau Mojedano, explicava a un grup d’alumnes i les seves professores el significat de les imatges que es poden trobar al hall de la sala de Plens –entre les que es troba la introducció de Mataró a la Corona d’Aragó per Ferran II el catòlic o la inauguració del primer ferrocarril de la península ibèrica, obra de Miquel Biada- Xavier Safont-Tria, regidor de la CUP, esperava el primer grup que hauria de guiar. “En aquest guió que ens han passat que repassa la història del consistori incomprensiblement no es parla de la República”. Per això, Safont ha assegurat que posarà el seu granet de sorra en l’explicació: “Cal explicar com es va fer fora la monarquia i algun detall de l’Ajuntament de Mataró, com que el 1934 es va proclamar l’estat català penjant l’estelada al consistori”.